VELKÁ AKCE na pamlsky - až 40% slevy! 🐕 na všechny produkty z kategorie Pamlsky! 🍗 Slevy jsou již započítány, není potřeba slevový kód. Jen do vyprodání!

Alergie na psa není konec světa: Jak si i přes alergii užívat život s pejskem

Alergie na zvířata je velmi nepříjemná a někdy můžou její symptomy dosáhnout nečekaných rozměrů. Před majitelem tak stojí otázka, zda si zvíře v domácnosti nechat a naučit se společně žít jiným způsobem, nebo se jej vzdát. 

Ještě než se rozhodnete, zkuste následující tipy a rady, které vám mohou s alergií na psa, nebo jiné chlupaté zvířátko, výrazně pomoci.

alergie_na_psa

Alergie na psa: příznaky

Alergie na psa může mít různé projevy. Podle jejich závažnosti to mohou být maličkosti, které vyřeší drobné změny v domácnosti, ale může jít i o vážné problémy. 

Jak poznat alergii na psa? 

Nejčastějšími projevy alergie na zvíře jsou kýchání a rýma, které mohou být doprovázeny svěděním očí a slzením

Často se připojuje také vyrážka nebo ekzém na místě, kde přišla naše kůže se zvířetem do kontaktu, což může vést k nepříjemnému svědění a podráždění.

Alergie na psí srst

Alergeny, které způsobují symptomy alergie na srst, jsou specifické bílkoviny, které se nacházejí ve velké míře právě v srsti psů. 

 

Největší potíže dělá línání, kdy se tyto alergeny uvolňují do prostředí.  Línání psa můžete ovlivnit mnoha způsoby, mezi které patří: 

  • Velmi časté vyčesávání srsti: Pravidelné kartáčování pomáhá odstranit uvolněnou srst a snížit množství alergenů v domácnosti.
  • Podávání doplňků stravy: Pro zlepšení kvality srsti psa a snížení vypadávání chlupů nejlépe fungují doplňky s obsahem biotinu a Omega 3 a 6 mastných kyselin.
  • Používání šamponů proti línání: Speciální šampony mohou pomoci regulovat línání a udržet srst v lepším stavu.

_1816d451-f52e-494e-a5c3-3aa506accca4

Alergie na psí chlupy je nejčastějším typem alergie na psy. Není však jediným.

 

Alergie na psí sliny

Alergeny se totiž mohou nacházet i ve slinách a potu psů, i když v menší míře. Alergie na psí sliny mohou být pro některé lidi stejně problematické jako alergie na srst. Pejsci naštěstí nemají tolik potních žláz, takže se vyhýbat byste se měli především uším a tlapkám, kde jsou tyto žlázy koncentrovanější.

 

Někteří výrobci nabízí krmivo, které může snížit množství alergenů ve slinách a srsti psů. Je důležité si uvědomit, že i když speciální krmivo může snížit množství alergenů ve slinách a srsti, úplně eliminovat alergeny není možné. Proto je dobré zvážit další opatření, jako je omezení lízání psa po rukou nebo tváři, což jsou oblasti, kde mohou alergeny snadněji způsobit reakci.

 

_93a8febc-b0be-4fb0-b65b-0940f11c7958

Za jak dlouho se projeví alergie na psa?

Alergie na psa se může projevit ihned po kontaktu s alergenem nebo může vyvstat postupně během několika dnů či týdnů

Někteří lidé mohou začít pociťovat příznaky jako kýchání, svědění očí, nebo kožní reakce téměř okamžitě, zatímco u jiných se mohou symptomy rozvinout pomalu a méně zřetelně.

Alergická reakce může být také ovlivněna množstvím a typem alergenů, na které je osoba vystavena. Například, dlouhodobý kontakt s psem může vést k akumulaci alergenů v domácnosti, což může způsobit postupné zhoršování alergických příznaků.

Pokud máte podezření na alergii na psa, je vhodné podstoupit alergologické testy a konzultovat potíže s lékařem, který může doporučit nejlepší postup léčby a prevence. 

Alergie na psa u dětí

Alergie na psa u dětí je poměrně běžným zdravotním problémem, který může způsobovat řadu nepříjemných příznaků. U dětí se alergie na psa nejčastěji projevuje respiračními a kožními problémy, jako je kýchání, výtok z nosu, svědění očí, kašel, nebo kožní vyrážky.

Zajímavé je, že přítomnost psa v domácnosti nemusí být vždy negativní pro děti s alergií. Některé studie naznačují, že včasný kontakt s domácími zvířaty může u dětí posílit imunitní systém a snížit riziko vzniku alergií. Pokud už alergie existuje, je důležité dodržovat určité hygienické zásady a pravidla chování, aby se příznaky alergie minimalizovaly.

- Omezte kontakt dítěte se psem a pravidelně čistěte prostředí, kde se pes pohybuje.
- Používejte čističky vzduchu a speciální filtry, které pomáhají odstraňovat alergeny z domova.
- Pečujte o srst psa a jeho pelíšek, aby se snížilo množství alergenů v domácnosti.
- V případě, že alergie přetrvává, je vhodné navštívit alergologa, který může doporučit další kroky k léčbě.

Alergie na psa tedy nemusí být důvodem k tomu, aby se děti musely svých čtyřnohých přátel vzdát. S vhodnými opatřeními a péčí je možné alergii zvládnout a užívat si radosti ze společného soužití s domácím mazlíčkem.

_59a8047e-5bc1-4ce7-9a53-223861b02907

Řešení alergie na psa

Pokud se alergie projeví až během toho, co se již zvířátko stalo právoplatným členem rodiny, je třeba provést v domácnosti některé změny.

Čističky vzduchu

Mezi nejúčinnější opatření patří pořízení čističky vzduchu, která jej alergenů zbaví. Kromě odstranění alergenů má také pachový filtr, vzduch doma bude o to svěžejší.

HEPA filtr zachytí alergeny

HEPA filtry jsou základem většiny kvalitních čističek vzduchu, protože dokážou zachytit až 99,97 % alergenů, včetně psí srsti a lupů. Kromě toho jsou některé čističky vybaveny uhlíkovými filtry, které pomáhají odstraňovat pachy a chemické výpary, což je obzvláště užitečné v domácnostech s domácími mazlíčky.

Filtry nezapomeňte pravidelně měnit a čistit také průduchy čističky vzduchu, ve kterých se může zachytávat srst a snižovat tak účinnost čištění.

 

Jakou vybrat čističku vzduchu pro domácnost se psem?

Při výběru čističky vzduchu je důležité zvážit velikost prostoru, který potřebujete čistit. Čističky vzduchu mají různé kapacity a jsou navrženy pro různě velké místnosti. Výkon čističky je obvykle uváděn v m³/h (kubických metrech za hodinu) a měl by odpovídat velikosti místnosti, ve které bude čistička používána.

Dalším důležitým faktorem je úroveň hluku, kterou čistička vydává. Pokud plánujete mít čističku v ložnici nebo v jiném tichém prostředí, hledejte modely, které jsou označeny jako tiché nebo mají noční režim.

Některé čističky vzduchu nabízejí také další funkce, jako je ionizace, která může pomoci odstranit viry a bakterie, nebo UV lampy pro další sterilizaci vzduchu. Tyto funkce mohou být přínosem, ale ne všechny mohou být nezbytné pro vaše konkrétní potřeby.

 

Tipy pro použití čističky vzduchu v domově alergika

  • Udržujte čističku vzduchu v provozu i přes noc, aby se minimalizovala přítomnost alergenů během spánku.

  • Zvažte použití časovače nebo smart systému, který umožní automatické spuštění čističky v určité časy.

  • V zimních měsících, kdy je větrání obtížnější, může být čistička vzduchu obzvláště užitečná pro udržení kvality vzduchu v domácnosti.

  • Pro dosažení nejlepších výsledků by měla být čistička umístěna v centrální části místnosti a měla by být pravidelně čištěna a servisována podle pokynů výrobce.

_74fd5214-482d-424a-acda-76005439ef1c

Sprej proti alergenům

Existují také speciální spreje proti vzdušným alergenům, které mohou pomoci na místech, kde čistička vzduchu není k dispozici (např. na návštěvě u známých). Tyto spreje obsahují látky, které neutralizují bílkoviny zodpovědné za alergické reakce, a jsou tedy ideální pro domácnosti s pejsky. 

Použití je velmi jednoduché: sprej se aplikuje přímo na povrchy, kde se pes nejčastěji zdržuje, jako jsou jeho pelíšky, koberce nebo oblíbená lehátka. Při použití v místnosti sprej stačí rozptýlit do vzduchu.

Po aplikaci je důležité nechat působit po dobu 5 až 10 minut, aby se účinné látky mohly vázat na alergeny. Následně je vhodné prostor dobře vyvětrat.

Pro maximální efektivitu je doporučeno sprej používat pravidelně, ideálně každý týden, a to v kombinaci s dalšími preventivními opatřeními, jako je časté vysávání a praní textilií. Spreje proti alergenům ze psí srsti jsou dostupné v mnoha variantách, od těch bez vůně po voňavé, které zároveň osvěží vzduch v místnosti.

Neutralizace alergenů na srsti psa

Čím více alergenů se zbavíme přímo na zvířeti, tím méně jich pak roznese po bytě.

Speciální kondicionér

Samotnou srst zvířete je možné ošetřovat speciálním čistícím přípravkem. Jde v podstatě o kondicionér na srst, který obsažené alergeny neutralizuje. Kromě antialergenního účinku také zvláčňuje a hydratuje srst zvířátka, čímž dodatečně zabraňuje nadměrnému odlupování kůže z důvodu suchosti pokožky.

Pravidelné koupání psa

Pomáhá i obyčejné pravidelné vyčesávání a koupání (nezapomínejte na správný výběr šamponu a kondicionéru, aby kůže a srst vašeho zvířátka netrpěla). Kartáčování by mělo být prováděno venku nebo v dobře větraném prostoru, aby se zabránilo šíření alergenů v domácnosti.

Koupelí svého pejska zbavíte alergenů až na 2 dny. Je vhodné použít šampon proti nadměrnému vypadávání srsti. Poté používejte antialergenní sprej na srst. Koupání se nedoporučuje častěji, než 1x za 30 dní.

_26b7376e-af2e-4d6f-90ee-d28f19264805

Zbavte se textilií

Snižte množství dalších textilních ploch, do kterých by se mohly alergeny usazovat – koberce, závěsy, ubrusy a přehozy. Pokud potřebujete textil zachovat, čistěte jej přípravky proti alergenům. Také doporučujeme při praní oblečení používat doplňkovou přísadu, která alergeny eliminuje. 

Použití hypoalergenních povlaků na polštáře a matrace může pomoci zachytit alergeny.

Postel ať má vlastní

Nepouštějte svého zvířecího přítele na gauč či do postele – zbytečně by vám zanesl alergeny i na tato místa, kde se jich jen obtížně zbavuje a vaše pokožka je jim vystavena po dlouhou dobu.

Pelíšek by měl být vyroben z materiálů, které lze snadno prát a které nezachytávají srst a prach. Ideální je, pokud je pelíšek opatřen snímatelným potahem, který lze prát v pračce na vysokou teplotu, což pomáhá zničit alergeny. Doporučuje se prát potah alespoň jednou týdně, společně s dalšími textiliemi, jako jsou deky a hračky, které pes používá.

Druhou možností je využití omyvatelného pelíšku z plastu, který se snadno čistí. Tento typ pelíšku můžete jednoduše otřít vlhkým hadříkem nebo opláchnout vodou, což je ideální pro rychlé odstranění nečistot a alergenů. Plastové pelíšky jsou také vhodné pro psy, kteří trpí inkontinencí nebo mají tendenci znečišťovat své lehátko, protože je lze snadno desinfikovat.

Při výběru pelíšku je důležité zvážit také velikost a věk vašeho psa. Starší psi a psi s artritidou ocení pelíšky s ortopedickou podložkou, která poskytuje lepší podporu kloubům a kostem. Pro štěňata a aktivní psy jsou vhodné pelíšky s vyšším okrajem, které jim poskytují pocit bezpečí a soukromí.

_67bdb83d-91b4-422b-a641-519feaeaaa9d

Pravidelný úklid

Alergici by měli pravidelně čistit prostředí, ve kterém pes žije, včetně hraček a míst, kde pes často leží. Ideální je vše utírat a vytírat s požitím spreje proti alergenům. Tím se minimalizuje množství alergenů v domácnosti.

HEPA filtr je váš nejlepší přítel 

Na běžný úklid pořiďte výkonný vysavač s filtrem proti alergenům. Vysavač, který má HEPA filtr i filtr s aktivním uhlím, je nejspolehlivějším řešením. Odstraní z prostředí alergeny (chlupy a kousky kůže) i psí pach.

Okna mějte otevřená kdykoliv to jde

Po každém úklidu dobře vyvětrejte, ať se místnost zbaví alergenních látek rozvířených ve vzduchu z povrchů a textilií během úklidu. Větrání by mělo trvat alespoň 10 až 15 minut, aby se zajistilo dostatečné odvětrání prostoru.

Jakmile zavřete okna, je doporučeno znovu spustit čističku vzduchu. Čistička pomáhá odstranit zbývající alergeny ve vzduchu, které se mohly uvolnit během větrání.

Jeden pokoj se zákazem vstupu

Vymezte alergikovi jeho pokoj a do něj zvíře nepouštějte. Tímto zajistíte, že tento prostor zůstane co nejčistší a nebude obsahovat alergeny, které by mohly vyvolat reakci. Váš alergický člen rodiny tak bude mít svůj vlastní prostor, kde se nemusí stresovat nepříjemnými projevy alergie.

Je důležité, aby ostatní členové rodiny respektovali tuto zónu a pomáhali udržovat ji v čistotě a bez přítomnosti alergenů. Pejsek se naučí nové pravidlo o to rychleji, pokud použijete pozitivní posilování.

_836268e4-2279-44e4-82a1-6f891c6881c2

Léky na alergii

Antihistaminika

Alergie mohou výrazně ovlivnit kvalitu života, ale naštěstí existuje několik léčebných možností, které mohou přinést úlevu. Antihistaminika jsou jednou z nejběžnějších forem léčby, které pomáhají blokovat histamin, chemickou látku uvolňovanou v těle během alergické reakce. Tato léčiva mohou efektivně zmírnit příznaky jako jsou svědění, kýchání a rýma.

Kromě antihistaminik jsou k dispozici i další léky, jako jsou dekongestanty, které ulevují od ucpaného nosu, nebo kortikosteroidy, které redukují zánět a otoky. Tyto léky mohou být podávány v různých formách, včetně tablet, nosních sprejů nebo očních kapek, a mohou být použity samostatně nebo v kombinaci pro lepší účinek.

 

Imunoterapie

Imunoterapie, známá také jako alergické očkování, je dlouhodobější řešení, které se zaměřuje na změnu imunitního systému. Postupným podáváním malých, ale stále se zvyšujících dávek alergenu se snaží naučit tělo tolerovat látky, které obvykle vyvolávají alergické reakce. Tento proces může trvat několik let, ale může vést k trvalé toleranci alergenů a v některých případech dokonce k úplnému vymizení alergických příznaků.

Je důležité konzultovat možnosti léčby s alergologem, který může doporučit nejvhodnější léčebný plán na základě individuálních potřeb a specifik alergie. S pravidelnou léčbou a správným přístupem je možné alergie účinně kontrolovat a udržet je na uzdě.

 

Pes pro alergiky

I když žádné plemeno psa není zcela hypoalergenní, některá plemena nelínají a tím pádem nerozšiřují po bytě tolik alergenů. Často doporučovanými psy pro alergiky jsou například pudl, bišonek nebo jorkšír.

Nejlepší pes pro alergiky je takový, který má minimální množství vypadávající srsti a produkce kožních šupin, což jsou běžné zdroje alergenů. Kromě pudla, bišonka a jorkšíra se mezi vhodné kandidáty řadí také knírač, portugalský vodní pes nebo irský jemnosrstý pšeničný teriér. 

Tato plemena jsou známá svou přátelskou povahou a snadnou ovladatelností, což je dělá ideálními společníky nejen pro alergiky, ale pro celou rodinu.

Při výběru psa by měli alergici také zvážit frekvenci a typ péče, kterou pes vyžaduje. Pravidelné koupání a kartáčování může výrazně snížit množství alergenů v domácnosti. 

Navíc někteří lidé mohou mít menší reakce na určitá plemena v závislosti na jejich osobních alergiích, takže je doporučeno strávit čas se psem před jeho adopcí, aby si osoba mohla ověřit svou toleranci.

boloňský psík

Ať už se potýkáte s alergií poprvé, nebo ji řešíte dlouhodobě, přejeme vám co nejméně starostí a co nejvíce užitých chvilek s vaším čtyřnohým přítelem.

Zpět do obchodu