VELKÁ AKCE na pamlsky - až 40% slevy! 🐕 na všechny produkty z kategorie Pamlsky! 🍗 Slevy jsou již započítány, není potřeba slevový kód. Jen do vyprodání!

Malá plemena psů: Pes do bytu - jaký pejsek bude v bytě spokojený?

Časy, kdy byl pejsek vítaným společníkem jen na zahradě, už jsou dávno pryč. Mnoho obyvatelů bytových domů i panelových bytů si pořizuje čtyřnohého přítele bez obav – stačí si vybrat to správné plemeno.

Ne pro každého pejska je bydlení v bytě vhodné. Obzvlášť aktivní plemena a psi se sklonem k hlídání se do bytu nehodí. Nejen, že nejsou úplně šťastní, radost z nich nebudou mít ani sousedi. Částečně se dá ale každý pejsek vychovat a vycvičit tak, aby pobyt v jedné domácnosti byl pro obě strany pohodový. Hlavní je naplnit všechny pejskovo potřeby, potom s vámi bude šťastný kdekoliv.

Druhou stránkou je samotná péče o pejska i prostor, ve kterém žije. Pokud si chcete ušetřit starosti s nekonečným úklidem chlupů, pořiďte si plemeno, které nelíná. Takový pejsek je zároveň i vhodnější pro alergické členy domácnosti.

 

Malá psí plemena do bytu

Malí pejsci do bytu jsou nejčastější volbou. Jsou skladní, nepotřebují tolik pohybu a v bytě mají stále dostatek místa. Představíme si ty, kteří se do bytu hodí nejvíce.

1. Francouzský buldoček

french-bulldog-g55b4b6837_1920

Nenáročný milující společník, který se více hodí do klidnější domácnosti. Je veselý, inteligentní a odvážný. Jen výjimečně se uchyluje ke štěkotu, má kladný vztah k dětem a na svého pána je citově vázaný. Ke spokojenosti mu stačí pohodlný pelíšek a 2 procházky denně.

Náročný je pouze v jedné oblasti - je citlivý, často až alergický, na nekvalitní krmení a potřebuje pravidelnou péči o kožní záhyby a čumáček. Pro péči o jejich citlivou kůži jsou organické mastičky, například od Natural Dog Company. Ty udržují pokožku zdravou, pružnou, bez prasklin a podráždění.

 

Francouzský buldoček povaha

Francouzský buldoček je známý svou milou a společenskou povahou. Tito psi jsou obecně velmi přátelští, hraví a mají stabilní temperament, což je činí skvělými společníky pro rodiny s dětmi i pro jednotlivce. Jsou to psi, kteří si rychle získají srdce svého majitele a jsou mu plně oddaní. Buldoček je plemeno, které je vhodné i pro život v bytě díky své adaptabilní povaze. 

 

Francouzský buldoček sám doma

Buldočci nevyžadují příliš mnoho pohybu, ale potřebují dostatek pozornosti a společnosti, protože neradi zůstávají sami doma. Když je francouzský buldoček sám doma, může trpět separační úzkostí, protože jsou to psi, kteří jsou velmi závislí na svých majitelích. Je dobré trénovat vašeho pejska již od štěňátka, aby pobyt o samotě zvládal v pohodě a bez stresu.

 

Francouzský buldoček modrý

Modrý buldoček, známý také jako Francouzský buldoček šedý, je vyhledávaný pro svou neobvyklou barvu srsti. Toto zbarvení je však spojeno s genetickou vadou a může nést zdravotní rizika, jako jsou onemocnění kůže, alopecie (lysivost), onemocnění srdce a nervového systému. 

Šedé zbarvení není uznáno chovnými standardy, což znamená, že neexistuje žádný šedý či modrý buldoček s PP, z chovatelské stanice. Šedé či modré buldočky prodávají pouze množitelé.

 

Francouzský buldoček péče

Francouzský buldoček je krátkosrstý pes, což znamená, že nepotřebuje intenzivní ošetření srsti, ale pravidelné kartáčování je stále důležité pro udržení lesklé srsti a odstranění mrtvé srsti. Je také důležité věnovat pozornost záhybům na obličeji, které je třeba pravidelně čistit, aby se předešlo vzniku podráždění nebo infekcí. Čumáček je vhodné pravidelně promazávat, stejně jako tlapičky.

Vzhledem k tomu, že francouzští buldočci mají velké výrazné oči, je nutná pravidelná kontrola a péče, aby se předešlo problémům. Nutná je také pravidelná kontrola uší, očí a zubů, a jakýkoliv výtok nebo zápach může být příznakem infekce, kterou by měl prohlédnout veterinář.

Pro ty, kteří hledají obleček pro buldočka, existuje řada možností, od speciálně navržených oblečků pro buldočky až po univerzální oblečení pro malá plemena. Je důležité vybrat oblečení, které je pohodlné a neomezuje pohyb psa.

 

2. Mops

dog-2640079_1920

Mopsík má přátelskou a společenskou povahu. I ve štěněcím věku se vyznačuje klidným chováním, nemá sklony ke žvýkání vybavení. Jsou to psi, kteří se rychle učí a mají klidnou povahu, což z nich dělá skvělé společníky pro rodiny

Mopsíci jsou také známí svou mírumilovnou povahou a nejsou agresivní ani vůči ostatním psům. Jsou to většinou nekonfliktní tvorové, kteří štěkají jen na pozdrav, nikoli ze strachu.

Mopsík potřebuje být považován za právoplatného člena rodiny, nehodí se pro sport ani kynologii. Je nenáročný na pohyb, pár procházek denně postačí, ale potřebuje trávit dostatek času se svou rodinou.

 

Mops krmení

Granule pro mopse by měly být vysoce kvalitní a obsahovat všechny potřebné živiny pro zdravý a spokojený život psa. Je důležité, aby krmivo obsahovalo dostatek bílkovin, tuků a sacharidů, které dodají energii a udrží zdravou kůži a srst. Na prvním místě ve složení by mělo být vždy maso.

 

Vybavení pro mopse

Náhubek pro mopse by měl být lehký a prodyšný, aby neomezoval psa v dýchání, které může být u tohoto plemene kvůli zkrácenému čenichu obtížnější. Je důležité, aby náhubek nebyl v kontaktu s očima psa a aby netlačil na klouby, když chce otevřít tlamu.

Postroj pro mopse by měl být pohodlný a neměl by omezovat pohyb psa. Existují různé typy postrojů, včetně těch, které jsou vhodné pro každodenní používání ve městech, ale i pro sportovně nadané jedince. Kšíry pro mopse by měly být vyrobené z kvalitních materiálů, které netrhají srst a neodírají kůži v podpaží. Je důležité, aby kšíry psům skvěle padly a byly nastavitelné.

Pokud chcete zakoupit obleček pro mopse, vyberte takový, který je nepromokavý, aby chránil psa v chladném počasí. Je důležité, aby obleček byl pohodlný a neomezoval pohyb psa. Bunda pro mopse by měla být vyrobena z materiálů, které dobře izolují a chrání psa před chladem. Měla by být také vybavena reflexními prvky pro lepší viditelnost v tmě.

Mopsíci potřebují své vlastní místo, kde se mohou cítit bezpečně a pohodlně. Pelíšek pro mopse by měl být pohodlný a poskytovat dostatek prostoru pro odpočinek a spánek. 

 

3. Jezevčík

dog-5492194_1920

Dlouhosrstý, krátkosrstý nebo drsnosrstý – jezevčík je klasika. Je velmi inteligentní a dá vám to poznat zejména na své tvrdohlavosti. Tím pádem se ale také hodí na společné pohybové a naučné aktivity. 

Původ má tento pejsek u myslivců, kde zastával důležitou loveckou práci. Od vás tedy bude požadovat stejné vytížení jeho hlavy i těla. Jezevčíci lpí na svých pánech a potřebují trávit čas s lidmi, jsou náročnější na výchovu i potřebu pohybu.

 

Jezevčík trpasličí

Jezevčík trpasličí je menší variantou standardního jezevčíka s obvodem hrudníku mezi 30 až 35 cm ve věku 15 měsíců. Jsou to energičtí psi, kteří si udržují lovecký instinkt svých předků a vyžadují dostatek mentálního i fyzického vytížení.

 

Jezevčík králičí

Jezevčík králičí je ještě menší než trpasličí varianta, s obvodem hrudníku do 30 cm ve věku 15 měsíců. I přes svou malou velikost mají velkou osobnost a jsou stejně jako jejich větší příbuzní velmi inteligentní a aktivní.

 

Jezevčík dlouhosrstý

Jezevčík dlouhosrstý má charakteristickou mírně zvlněnou srst, která je na dotek jemná a na uších tvoří volánky. Tato varianta jezevčíka je známá svou přátelskou povahou a je často považována za klidnějšího a poslušnějšího než ostatní typy.

 

Jezevčík hladkosrstý

Jezevčík hladkosrstý má, jak název napovídá, krátkou a hladkou srst, která je na dotek jemná a lesklá. Tato varianta je považována za prapůvodní a je známá svou odolností a nenáročností na údržbu srsti.

 

Drsnosrstý jezevčík

Drsnosrstý jezevčík má hrubou a krátkou srst, která vyžaduje speciální péči, jako je trimování. Tato varianta je často popisována jako nejméně přátelská mezi jezevčíky, ale to může záviset na konkrétní povaze jedince.

Bez ohledu na typ srsti nebo velikost, všichni jezevčíci sdílejí společné rysy, jako je silná osobnost, vynalézavost a oddanost svým majitelům. Je důležité, aby byli správně socializováni a aby měli dostatek příležitostí k pohybu a hraní, což zajistí jejich vyrovnaný temperament.

 

4. Kavalír King Charles Španěl

dog-806883_1920

Nenápadný flekatý psí kamarád, ideální pro rodiny s dětmi. Je výborný sportovec, vhodný na agility i dlouhé výlety do přírody, zároveň v klidu zvládá pobyt v bytě. Je velmi přátelský a snadno cvičitelný a vhodný i k dalším zvířatům. Hodí se i ke starším lidem, kteří už nemohou pejskovi poskytovat tolik pohybu – přizpůsobí se vašemu životnímu stylu.

 

Kavalír King povaha

Toto plemeno je velmi společenské, což znamená, že miluje být kolem lidí a sdílet s vámi všechna dobrodružství. Na druhou stranu, nemá žádnou přemíru energie. Kavalír je ideální pes pro rodiny, seniory, nebo ty, kteří pracují z domova, protože se rád podílí na každodenním životě svého majitele.

Kavalíři jsou známí svou veselou a hravou povahou. Jsou inteligentní, neútoční, nebojácní a nemají sklony k nervozitě. Jsou to psi, kteří jsou trpěliví s dětmi a oddaní svému majiteli. Díky své vyrovnané a nekonfliktní povaze jsou vhodní i pro začínající chovatele.

 

Kavalír King Charles trikolor

Pokud jde o barvu srsti, kavalíři king španěl mohou mít několik barevných variací, včetně trikolor, která je kombinací černé, bílé a hnědé barvy. Tato barevná varianta je stejně jako ostatní nádherná a přidává na jedinečnosti tohoto plemene.

 

Kavalír španěl línání

Kavalír King Charles Španěl líná celoročně, s intenzivnějším línáním během jara a podzimu. Jejich srst vyžaduje pravidelnou péči, jako je česání a kartáčování, aby byla udržena v dobrém stavu a aby se minimalizovalo množství chlupů v domácnosti.

Stříhání kavalíra není nutné, pokud se provádí, pak pouze zastřižením spodní části břicha a vystříháním srsti na tlapkách.

 

5. Norfolský teriér

Nepříliš známé plemeno, které však vyniká svými schopnostmi. Je to malý pejsek, potřebuje důslednější výchovu a dostatek pohybu. Potom je z něj skvělý psí parťák, který by za svou rodinu položil život. Jeho srst prakticky nepelichá a udržuje se trimováním. Je to bystrý pejsek, oproti jiným teriérům ale povahově klidnější.

 

Norfolský teriér povaha

Norfolský teriér je plemeno, které si získává srdce svými schopnostmi a charakterem. Je to malý, ale odvážný pes, který je známý svou bystrou a ostražitou povahou. Jeho inteligence a energie ho činí vynikajícím společníkem pro různé aktivity, ať už jsou to hry, výcvik nebo dokonce agility.

Tento malý teriér vyžaduje konzistentní a důslednou výchovu, aby mohl rozvinout svůj plný potenciál. Je to pes, který potřebuje být zapojen do rodinného života a cítit se jako jeho nedílná součást.

 

Norfolský teriér snášenlivost

Norfolský teriér je také známý svou přátelskou povahou a dobrou snášenlivostí s dětmi, což ho činí ideálním rodinným psem. Ačkoliv je klidnější než mnoho jiných teriérů, stále má lovecký instinkt a rád prozkoumává své okolí. Je to pes, který si užívá procházky a hry na čerstvém vzduchu, a proto je důležité, aby měl dostatek příležitostí k pohybu a k vybití své energie.

Vzhledem k jeho původu jako krysaře a loveckého psa je důležité, aby byl norfolský teriér správně socializován, zejména pokud má žít s jinými zvířaty. S vhodným tréninkem a socializací se může stát milujícím a loajálním členem rodiny, který bude ochotný pro své majitele udělat cokoliv.

 

Norfolský teriér srst a péče

Jeho srst je drátovitá a přiléhavá, což znamená, že nepelichá tolik jako jiná plemena, ale vyžaduje pravidelné trimování, aby byla udržována v dobrém stavu a aby pes vypadal dobře.

 

6. Papillon (motýlek)

papillon

Přizpůsobivý pejsek, který je vhodný jak na sportování, tak pro gaučink. Je snadno cvičitelný a velmi inteligentní, jeho hlavička si zaměstnání vyloženě vyžaduje. 

Potřebuje dostatek pohybu a je nutné se mu věnovat. Má ladnou chůzi a vytříbené způsoby, nemá žádné sklony k ničení. Získá si vás svou veselou a hravou povahou.

 

Papillon povaha

Papillon, známý také jako motýlek, je přizpůsobivý a veselý pes. Jeho inteligence a snadná cvičitelnost z něj dělají ideálního společníka pro různé druhy aktivit. Tento malý, ale odvážný pes je aktivní a hravý jak uvnitř, tak navenek. Papillon je také velmi loajální a rád projevuje svou náklonnost a oddaností svým majitelům. Jeho ladná chůze a vytříbené způsoby jsou doprovázeny jeho přátelským a hravým temperamentem, který si rychle získá vaše srdce.

Je důležité, aby papillon dostával dostatek pohybu a pozornosti, protože jeho aktivní mysl potřebuje být zaměstnána. Ačkoliv nemá sklony k ničení, je důležité, aby měl dostatek hraček a prostoru pro hraní. Papillon je také známý svými rychlými reflexy a sportovními instinkty, které zdědil po svých španělských předcích, a rád pronásleduje ptáky, veverky, myši, ještěrky a dokonce i létající hmyz.

 

Papillon snášenlivost

Papillon je obecně zdvořilý vůči cizím lidem, i když může být někdy odtažitý. Stejně jako u všech malých plemen je socializace velmi důležitá pro budování sebevědomého postoje k lidem. Papilloni mohou být citliví na dotek a necitlivý kontakt s dětmi jim nesvědčí. Toto plemeno se lépe hodí do domácnosti pouze pro dospělé.

Překvapivě není k ostatním zvířatům tak přátelský, jak byste si mohli myslet. Ve skutečnosti mohou být někteří papilloni majetničtí a panovační, zejména vůči větším psům. To může být nebezpečné, protože rychle se pohybující papillon může být vnímán jako kořist.

Toto plemeno je obvykle dobré pro domácnosti, které mají více než jednoho mazlíčka, a papilloni se dobře snášejí s kočkami, pokud jsou socializováni. Majitelé však musí být opatrní, aby zajistili, že papilloni budou v bezpečí kolem větších psů, kteří by je mohli vnímat jako kořist nebo je náhodou zranit během hry.

 

7. Shih tzu

dog-2746234_1920

Ši-tzu je chytrý, aktivní pejsek, vhodný pro sportovněji založené páníčky. Je nenáročný na prostor a svého pána následuje kamkoliv. Jde o hravého, sebevědomého pejska, který se snadno cvičí a je pro každé dobrodružství. Zvláštní péči vyžaduje jeho srst, tu je potřeba pravidelně česat. Mnoho majitelů shi-tzu řeší tento neduh ostříháním srsti na krátko.

 

Shih tzu povaha

Toto plemeno je známé svou přátelskou povahou, je velmi společenské a rychle se stává milovaným členem rodiny. Shih tzu je také velmi loajální a náklonný, což znamená, že rád tráví čas se svými lidmi a je šťastný, když může být součástí každodenních aktivit.

Shih tzu je vhodný pro bytové podmínky díky své malé velikosti a nenáročnosti na prostor. Jeho malá velikost však neznamená, že by neměl dostatek energie. Toto plemeno si užívá hry a cvičení a je důležité, aby měl dostatek příležitostí k pohybu.

 

Shih tzu střih

Péče o srst shih tzu je důležitou součástí jeho péče. Mají dlouhou, dvojitou srst, která vyžaduje pravidelné česání, aby se předešlo zamotání a udržela se v dobrém stavu. Někteří majitelé se rozhodnou pro profesionální sestřih, aby udrželi srst kratší a snadněji se udržovala.

 

8. Toy pudl nebo trpasličí pudl

dog-4742391_1920

Pudlíci jsou milí a nenároční společníci. Jejich srst nepelichá, jsou hraví a inteligentní. Snadno se cvičí a svou denní aktivitu dokáží uzpůsobit tempu svého pána. Malí pudlíci jsou vhodní i pro psí sporty, jako je agility, a na výcvik triků. 

Jedinou nevýhodou jsou sklony k častějšímu štěkání z nervozity, páníček by tak měl mít výchovu pejska pod kontrolou a vždy mu ukázat, že se nemá čeho bát.

 

Toy pudl

Toy pudl, známý také jako trpasličí pudl, je ideálním společníkem pro ty, kteří hledají malého, ale energického psa. S výškou nepřesahující 28 cm u kohoutku se jedná o psa, který se snadno vejde do bytu i do náruče. 

 

Pudl povaha

Pudlíci jsou známí svou náklonností k lidem a touhou po společnosti, což z nich činí skvělého parťáka pro domácnosti všeho druhu. Tyto malé psy charakterizuje vysoká inteligence a hravost. Rádi se učí novým trikům a poslušnosti. Jejich schopnost přizpůsobit se tempu života svého majitele z nich dělá ideálního společníka pro aktivní lidi stejně jako pro ty, kdo preferují klidnější životní styl.

 

Pudl srst

Jejich srst je jedním z jejich nejvýraznějších rysů. Je kudrnatá a hustá, ale co je nejdůležitější, nepelichá, což je velké plus pro alergiky nebo ty, kdo nemají rádi neustálé uklízení psích chlupů. Pudlíci vyžadují pravidelnou péči o srst, včetně česání a stříhání, aby se předešlo zamotání a udržela se v dobrém stavu.

 

Toy pudl využití

Toy pudlíci jsou také vhodní pro různé psí sporty, jako je agility, kde mohou uplatnit svou rychlost, obratnost a schopnost soustředění. Jsou to také vynikající kandidáti pro výcvik triků díky své ochotě pracovat a potěšit svého majitele.

 

Toy pudl štěkání

Pokud jde o jejich sklon k štěkání, je to něco, co může být řízeno správným výcvikem a socializací. Je důležité, aby majitelé věnovali čas výcviku pudlíků, aby se naučili, kdy je štěkání přijatelné a kdy ne. S láskyplným, ale konzistentním přístupem může být pudlík vychován k tomu, aby byl klidný a sebejistý, což minimalizuje nervózní štěkání.

9. Westík

the-west-highland-white-terrier-3426107_1920

West highland white teriér je aktivní, veselý pejsek, který si však potrpí na svou hrdost. Hodí se i k dětem, ale potřebuje více fyzického vyžití a trpělivou výchovu – dokáže být pěkně paličatý. 

Není problém ho navyknout na pobyt v bytě, naučit se musí hlavně ovládat svůj štěkot. Má lovecké sklony a je potřeba ho pořádně zaměstnat, jinak si najde své vlastní aktivity, jak se zabavit (a ty se vám líbit nemusí).

 

Westík povaha

West highland white teriér, často nazývaný westík, je malý, ale odvážný pes s silnou osobností a neochvějnou hrdostí. Westíci jsou aktivní a veselí psi, kteří milují hru a zábavu, a jsou známí svou neúnavnou energií.

Westíci jsou dobře přizpůsobiví a mohou se snadno naučit žít v bytě, pokud mají dostatek fyzického a mentálního vyžití. Jejich štěkot lze kontrolovat pomocí správného výcviku a socializace, což je zásadní pro udržení klidu v domácnosti.

 

Westík srst

Jeho bílá srst je nejen krásná na pohled, ale také praktická, protože dobře odolává špíně a péče o ní je snadná. 

 

West highland snášenlivost

Tito psi jsou skvělí pro rodiny s dětmi, protože jsou hraví a mají rádi společnost. Jejich výchova vyžaduje trpělivost a konzistenci, protože westíci mohou být někdy tvrdohlaví. Je důležité stanovit jasné hranice a pravidla, aby se westík naučil, co je a co není přijatelné chování.

Lovecké sklony westíků jsou součástí jejich přirozeného instinktu a je důležité je usměrnit pozitivním způsobem. Aktivity jako je agility, flyball nebo dokonce terénní práce mohou být skvělým způsobem, jak zaměstnat jejich mysl a tělo. Pokud nejsou tyto sklony řádně využity, westíci si mohou najít vlastní způsoby zábavy, které nemusí být pro majitele příjemné, jako je pronásledování malých zvířat.

 

 

10. Yorkshirský teriér (jorkšír)

yorkie-2436954_1920

Jorkšír je tzv. módní plemeno, které si mnoho lidí pořizuje jen z toho důvodu, že je „in“. Tento malý pejsek má přitom tolik co nabídnout! Je chytrý, učenlivý a věrný

Jorkšírský teriér nepelichá a při správné výchově dokáže být velmi klidný a tichý, i když oznamovací povinnosti nezanedbává. Není náročný na pohyb, potřebuje se svým pánem ale trávit dostatek společného času. Hodí se i na rekreační sportování, jako je agility nebo dog dancing.

 

Jorkšír srst

Toto plemeno, původem z Anglie, je známé svou dlouhou, hedvábnou srstí, která může mít barvu od tmavě ocelové po světle zlatavou.

Péče o srst jorkšíra je náročná, vyžaduje pravidelné kartáčování a koupání, aby se předešlo zamotání a udržela se v dobrém stavu. Mnoho majitelů se proto rozhodne pro razantní zkrácení jinak dlouhého kožíšku.

 

Jorkšír povaha

Yorkshirský teriér, často nazývaný jednoduše “yorkie”, je malý pes s velkou osobností. Jorkšíři jsou inteligentní, energičtí a plní odvahy, což jsou vlastnosti, které byste možná nečekali od tak malého psa.

Jorkšíři jsou velmi společenští a rádi jsou středem pozornosti. Mají silný vztah ke svým majitelům a mohou být velmi ochranitelští. Jejich malá velikost je činí ideálními pro život v bytě, ale nesmíme zapomenout, že potřebují pravidelné procházky a hry, aby se nenudili.

 

Jorkšír štěkání

Jorkšírci jsou také známí svým hlasitým štěkotem, který může být projevem jejich teritoriální povahy nebo způsobem, jak upozornit na cokoliv, co považují za důležité. S pravidelným výcvikem a socializací lze tento štěkot udržet pod kontrolou.

 

Jorkšír lovení

I přes svou malou velikost mají yorkšírští teriéři lovecký instinkt a rádi pronásledují hračky nebo se zapojují do her, které napodobují lovecké chování. Jsou to bystří a učenliví psi, kteří si užívají různé psí sporty a aktivní hry.

 Mezi další oblíbené malé rasy patří například čivava, maltézský psík nebo pomeranian. Tato plemena však nemusí být pro byt tak vhodná, jako ta již výše zmíněná.

 

Malá klidná plemena psů

Příruční velikost není vždy zárukou klidné povahy. Ne všechna plemena psů do bytu jsou zároveň vhodná i pro klidné večery na pohovce, méně aktivní majitele nebo seniory. Ačkoliv mnoho lidí si spojuje menší velikost psa s menší potřebou aktivity, není to pravidlem. Existují však plemena, která jsou přirozeně klidnější a mohou být skvělými společníky pro méně aktivní majitele nebo seniory.

Jaká klidná plemena psů se hodí do bytu? 

_6eea7872-d34f-4158-8c27-dd3457593470

Kavalír King Charles Španěl je známý svou přátelskou a klidnou povahou. Toto plemeno je společenské, miluje lidskou přítomnost a je známé svou schopností rychle se adaptovat na život v bytě. Hodí se i pro seniory.

Dalším plemenem je mops, který je také známý svou klidnou povahou a láskou k odpočinku na pohovce vedle svého majitele. 

Shih Tzu a bišonek jsou dalšími plemeny, která jsou známá svou klidnou a vyrovnanou povahou, což je činí skvělými společníky pro klidné večery doma.

Nezapomeňte, že i klidná plemena potřebují pravidelnou péči, socializaci a základní výcvik, aby byla šťastná a vyrovnaná. Při výběru psa je také důležité vzít v úvahu individuální osobnost a historii konkrétní rasy, protože i v rámci jednoho plemene se mohou vyskytovat velké rozdíly v temperamentu.

 

Nejlepší pes do bytu

Pes vhodný do bytu by měl být klidné povahy, aby se dobře adaptoval na život v omezeném prostoru. Ideální kandidáti jsou ti, kteří nevyžadují nadměrné množství pohybu a jsou schopni zůstat v klidu i během dne, kdy jsou sami doma. Pes do paneláku by měl být také tichý, aby nerušil sousedy.

Nejlepší pes do bytu je ten, který se snadno učí a je dobře socializovaný. To znamená, že se rychle adaptuje na pravidla bytového života a je schopen respektovat hranice stanovené majiteli. Cavalier King Charles španěl je známý svou inteligencí a touhou splnit svému majiteli každé přání, což ho činí jedním z nejlepších psů pro bydlení v bytě.

 

Pes do bytu k dětem

Malé rasy psů jsou často vyhledávány pro život v bytě díky své kompaktní velikosti a obecně menším nárokům na prostor a pohyb. Při výběru psa do rodiny s dětmi je důležité vybírat plemena, která jsou známá svou trpělivostí a dobrým vztahem k dětem.

Malá plemena psů vhodná k dětem zahrnují tyto pejsky:

- bostonský teriér
- kavalír king charles španěl
- francouzský buldoček
- bišonek
- shih tzu
- mops
- malý knírač

Tyto rasy jsou obecně přátelské, hravé a mají stabilní temperament, což je činí skvělými společníky pro dětské hry a dovádění.

_5ddffee6-eb2b-4812-9ca8-434fcfcc897b

Pes vhodný k dětem a do bytu

Ideální pes do bytu, který je zároveň vhodný k dětem, by měl být nejen malého vzrůstu, ale také mít klidnou povahu a měl by umět snadno odpouštět. Plemena jako pudl, boloňský psík nebo čivava jsou často vybírána pro svou nenáročnost a schopnost vytvořit silnou vazbu s rodinnými příslušníky, ale mohou být ve společnosti malých dětí nervózní a podráždění. Je důležité, aby pes byl dobře socializovaný a aby byl zvyklý na děti, aby mohl být bezpečným a milujícím přítelem pro celou rodinu.

 

Pes do bytu, co nelíná

Možná byste ocenili psa, který se nejen dobře adaptuje na bytové prostředí, ale jehož srst také nezanechává stopy po celém domově. Tedy plemeno, které minimálně líná a udržuje váš domov čistý a bez chlupů. Existuje mnoho možností pro psy do bytu, kteří nelínají, článek o nich najdete po kliknutí ZDE.

Krátkosrstý pes do bytu je ideální pro ty, kteří hledají méně náročného psa z hlediska péče o srst. Krátkosrstá plemena jako je italský chrtík, mops, franouzský buldoček nebo whippet jsou známá svou nenáročností na údržbu a minimálním línáním.

 

Co vše potřebuje malý pejsek v bytě?

Malý pejsek v bytě potřebuje několik základních věcí, aby se cítil šťastný a zůstal zdravý.

Domeček pro psa do bytu

Domeček nebo pelíšek poskytuje pejskovi bezpečné útočiště, kde se může uklidnit a odpočinout si. Měl by být dostatečně pohodlný a umístěný na klidném místě, kde pejsek není rušen průchodem lidí nebo jinými domácími mazlíčky.

_a00393ac-2ebe-48fb-a354-67feab781597

Psí klece do bytu

Klece mohou být užitečné pro trénink čistotnosti u štěňat a adoptovaných psů, nebo jako bezpečné místo pro psa, když nemůže být pod dohledem. Klec by měla být dostatečně velká, aby se pes mohl pohodlně postavit, otočit a lehnout si.

Klidné místo na krmení

Pejsek by měl jíst v klidu a pomalu, aby krmivo dostatečně žvýkal a předešlo se torzi žaludku. Čím menší pejsek, tím větší má na něj krmení vliv, proto nepodceňujte kvalitu, ať už jde o granule, kapsičky, konzervy, BARF nebo domácí stravu.

Hračky pro psy

I malí pejsci si potřebují hrát. Za nejlepší zábavu mají zpravidla různé míčky a házecí hračky. Někteří však ocení i malé přetahovací, či gumové pískací hračky. Nezapomeňte je zabavit hlavně při vašem odchodu z domova, protože většina malých plemen je silně vázaná na svého pána a může trpět samotou. K tomu se hodí například různá žvýkadla nebo například plnící činka na pamlsky.

Svého páníčka

Pes v bytě potřebuje pravidelnou pozornost a interakci se svým majitelem. Je důležité, aby měl dostatek hraček a stimulace, aby se nenudil a nevyvíjel destruktivní chování, jako je například kousání bot nebo nábytku.

Pes v bytě: venčení

I když žije v bytě, pes vyžaduje pravidelné venčení. Minimálně třikrát denně by měl být venčen, aby mohl vykonat svou potřebu a dostatečně se vyběhat. Jedna z procházek by měla být delší, aby si pes užil dostatek pohybu. Na venčení se vám bude hodit vodítko, obojek, a možná také postroj nebo obojek proti klíšťatům.

 

Štěkání psa v bytě: jak mu předejít?

Štěkot psa v bytě může být pro některé majitele bytů, a zejména pak nájemníky, velkým problémem. Abychom předešli nežádoucímu štěkání, je důležité vybrat plemeno, které je přirozeně klidnější a má menší tendenci k vyjadřování se tímto způsobem. Tichý pes do bytu, jako je například Basenji, je známý svou téměř nulovou tendencí k štěkání a může být ideální volbou pro ty, kteří hledají klidného společníka.

Štěkání psa výcvik

Štěkání psa může být také ovlivněno výchovou a tréninkem. Je důležité, aby psi byli od štěňat vedeni k tomu, aby štěkali pouze v případě potřeby, a aby byli odměňováni za tiché chování. Existují různé metody proti štěkání, včetně pozitivního posilování a tréninku, které mohou pomoci psům naučit se, kdy je štěkání vhodné a kdy ne.

Pro ty, kteří hledají rychlé řešení, může být užitečným nástrojem ultrazvuková píšťalka proti štěkání. Tyto píšťalky vydávají zvuk, který je pro lidské ucho téměř neslyšitelný, ale pro psy velmi nepříjemný, a mohou tak pomoci odradit psa od štěkání.

Jací psi se do bytu nehodí

_818cf130-1e05-4f31-bed5-1774735eaefa

Je však důležité si uvědomit, že teriéři a některá další plemena mohou mít silnější instinkt ke štěkání a do bytu se zkrátka nehodí. Například Jack Russell teriér je známý svou energičností a tendencí ke štěkání, což může být v bytě problematické.

Mezi další malá plemena, která do bytu příliš vhodná nejsou, se řadí bígl, trpasličí pinč nebo šiperka. Mají velké množství energie a sklony být ochranářští, což souvisí se štěkáním.

 

Vhodný pes do bytu nemusí být vždy ten nejmenší…

Při výběru psa do bytového prostředí je důležité zvážit řadu faktorů, které nejsou omezeny pouze na velikost plemene. Důležité je znát temperament psa, jeho potřebu aktivního vyžití a schopnost adaptace na život v menším prostoru.

Psí plemena malá

Když hledáte nabídku psů malých plemen, můžete narazit na různé možnosti, od útulků po chovatelské stanice, které nabízí širokou škálu malých psů, včetně těch, kteří jsou vhodní pro alergiky nebo mají klidnější povahu.

 

Mini plemena psů

Mini plemena psů jsou často vyhledávaný termín, který však nemá žádná reálná plemena a používají je zejména množírny. Pokud chcete opravdu malého pejska, vybírejte si mezi plemeny jako je čivava, pomeranian a maltézský psík, které jsou známé svou malou velikostí a často dlouhověkostí. Vždy však volte ověřeného chovatele, a tedy pejska s průkazem původu. Alternativou je adopce pejska z útulku. Nepodporujte prosím množírny z portálů Bazoš.cz, Sbazar.cz a podobně.

 

Menší plemena psů

Menší plemena psů mohou zahrnovat rasy jako je shih tzu, toy pudl, nebo bišonek. Tyto rasy jsou často vybírány pro svou společenskou povahu a snadnou vycvičitelnos.

 

Při výběru psa do bytu je důležité zvážit nejen velikost, ale i povahu, potřeby a zdravotní predispozice plemene. Je dobré si uvědomit, že i malá plemena potřebují pravidelnou péči, cvičení a společnost, aby byli šťastní a zdraví.

 

Střední pes do bytu

_d9fb65c7-b0c5-4931-864b-161e38df04f7

Některá střední plemena psů do bytu mohou být pro bytové podmínky ideální, pokud mají klidnou povahu a nevyžadují příliš mnoho pohybu. 

Například whippet je známý svou klidnou povahou a schopností relaxovat, zatímco buldok může být také vhodným kandidátem díky své líné a pohodové povaze. Na život v bytě si snadno zvykne i stafordšírský bulteriér, kokršpaněl nebo pudl.

 

Velký pes do bytu

Labradorský retrívr nebo zlatý retrívr jsou známí svou přátelskou povahou a schopností dobře se adaptovat na různé životní podmínky. Je však důležité, aby měli dostatek příležitostí k pohybu a aktivitám, a to jak těm fyzickým, tak i psychickým. Ideální je používání různých hlavolamů, noseworku a jiných IQ hraček pro psy, které zaměstnají jejich hlavičku.

Kromě toho je důležité vzít v úvahu úroveň línání a jednoduchost péče o srst. Plemena s krátkou srstí, jako je Boxer nebo Dalmatin, mohou být preferována pro snadnější údržbu v bytovém prostředí.

Důležité je také zvážit, jak dobře pes snáší samotu, protože v bytě může trávit delší dobu sám, zatímco majitelé jsou v práci nebo venku. Plemena, která jsou známá svou nezávislostí, jako je Shiba Inu nebo Greyhound, mohou být pro bytové žití vhodnější než ti, kteří trpí úzkostí z odloučení.

Jací velcí psi nejsou vhodní do bytu

Pokud se z velkých plemen můžete některým vyvarovat, budou to velmi aktivní plemena, která potřebují hodně pohybu, jako například border kolie, husky, australský nebo belgický ovčák nebo velcí ovčáčtí psi jako bernský salašnický pes, akita inu nebo kavkazský ovčák. Pro ně je byt vyloženě nevhodný.

 

Závěr

Ať už je to toy pudl, westík nebo yorkshirský teriér, každý z těchto pejsků se může stát skvělým společníkem do bytu, pokud mají dostatek lásky, péče a pozornosti. 

Přizpůsobivost a velikost jsou důležité faktory, které z těchto plemen dělají ideální volbu pro bydlení v bytě. Je však důležité si uvědomit, že i malí psi potřebují pravidelnou aktivitu a mentální stimulaci. Výcvik, hry a procházky jsou nezbytné pro jejich fyzické a emocionální pohodu. 

Každé plemeno také vyžaduje určitou úroveň péče o srst a výcviku, aby bylo možné držet pod kontrolou jejich štěkot a instinktivní chování. Výběr psa by měl být vždy pečlivě zvážen s ohledem na životní styl a čas, který můžete věnovat svému novému čtyřnohému příteli. 

Se správným přístupem a zodpovědností může být každý z těchto malých psů milujícím a loajálním přítelem, který přinese radost a společnost do vašeho života. Přejeme, ať si vyberete toho pravého!



Zpět do obchodu