VELKÁ AKCE na pamlsky - až 40% slevy! 🐕 na všechny produkty z kategorie Pamlsky! 🍗 Slevy jsou již započítány, není potřeba slevový kód. Jen do vyprodání!

Selhání ledvin u psa: Jak mu předejít a jaké bylinky vám pomůžou?

Krev v moči u psa

Krev v moči u psa může mít několik příčin. Obvykle se jedná o choroby dolních nebo horních močových cest, nádorová onemocnění nebo problémy s ledvinami. 

Krev v moči psa, známá také jako hematurie, může být znepokojujícím příznakem. Kapky krve v moči u psa mohou znamenat, že ledviny jsou oslabené nebo močové cesty bojují s infekcí, zánětem, rakovinou nebo jiným problémem.

Existují přírodní cesty, jak podpořit zdraví močového ústrojí vašeho pejska, ale jako první byste vždy měli navštívit veterináře. Ten snadno určí příčinu krvácení otestováním vzorku moči a krve vaše pejska, a navrhne vhodnou léčbu. Když pes čůrá krev, je to pro něj bolestivé a velmi nepříjemné.

Jako podpůrnou léčbu pak můžete využít některé z bylinek a rostlin, které najdete v tomto článku. Podpoříte tak nejen detoxikaci organismu, ale také celkovou imunitu a odolnost vůči onemocněním.

 _7721e545-08e1-44a5-9b4b-b53638bf03ac

 

Zde jsou některé možné důvody, proč má pes krev v moči:

Horní močové cesty:

Infekce ledvin: Infekce jedné nebo obou ledvin.

Ledvinové kameny: Můžou způsobit krev v moči.

Rakovina ledvin: Vzácná, ale může postihnout i psy.

Idiopatická renální hematurie: Tento případ krve v moči přichází z ledvin a příčina je neznámá. Může to být vlivem léků, infekce nebo potíží s imunitním systémem. Obecně se jedná o benigní zdravotní problém s dědičným prvkem.

 

Dolní močové cesty:

Infekce močového měchýře: Nejběžnější příčina krvácení. Pes může mít problémy s močením.

Močové kameny: Mohou způsobit krvácení a potíže s močením. Pes močí krev nebo nemočí vůbec.

Rakovina močového měchýře: Může připomínat infekci močových cest.

Problémy s prostatou: U nekastrovaných samců jsou benigní zvětšení prostaty a infekce prostaty častými příčinami krvácení v moči.

Pokud si všimnete krve v moči vašeho psa, a přetrvává více než 24 hodin, vyhledejte veterinární pomoc.

 

Zánět močového měchýře: Když má starý pes krev v moči

Nejčastější příčinou obsahu krve v moči u starých psů je zánět močového měchýře. Tento zánět je pro psa velmi bolestivý a může být zapříčiněn mechanickým poškozením v oblasti močové trubice. Pes čůrá krev, protože krev se smíchá s močí uvnitř měchýře či trubice a následně vychází ven z těla psa.

Zásah veterináře je v případě zánětu močáku u psa neodkladný. Léčba zahrnuje podávání antibiotik a protizánětlivých léků. Trvání léčby se pohybuje mezi několika dny a týdny, v závislosti na závažnosti a průběhu onemocnění. 

Cena za léčbu zánětu močového měchýře u psa v Česku se obvykle pohybuje kolem 500 až 2000 korun. Je důležité, aby majitel psa dodržoval pokyny veterináře a pravidelně kontroloval zlepšení stavu svého čtyřnohého přítele. Pokud si chcete náklady ušetřit, je dobré mít pro vašeho pejska zdravotní pojištění.

Jak předejít zánětu močového měchýře u psa

Abyste předešli zánětům močových cest, dbejte na to, aby měl váš pes vždy dostatek čerstvé pitné vody. Voda pomáhá moč zředit a vyplavit z ní bakterie. 

Pravidelné procházky a pohyb zajistí dostatečné a důkladné vyprazdňování močového měchýře, což je důležitá součást prevence zánětů. 

Pokud Váš pes patří mezi plemena, která mohou být častěji postižena infekcemi močových cest, je vhodné ho chránit před koupáním během vlhkého a chladného počasí.
Mezi plemena náchylnější k zánětu močového měchýře a vzniku močových kamenů patří: dalmatin, buldok, maltézáček, bišonek, shih tzu, jorkšír a kokršpaněl.

Je třeba se vyhnout ležení na studeném povrchu. Důkladná hygiena anální oblasti při průjmu může také ochránit před cystitidou.

_a436a91f-9b78-4721-bee9-ea89e200be6b

Krev v moči u feny

Krev v moči u fenek může být zcela bezpečná, pokud se jedná o hárání, ale může jít i o jiný problém.

  1. Hárání: Během hárání dochází k hormonálním změnám, které mohou ovlivnit močový systém.
  2. Infekce močového měchýře: Infekce močového měchýře je častou příčinou krve v moči u fenek. Bakterie způsobují zánět a poškození sliznice močového měchýře.
  3. Močové kameny: Kameny v močovém měchýři nebo močovodu mohou způsobit krvácení. Tyto kameny mohou být tvořeny různými minerály.
  4. Rakovina močového měchýře: I fenky mohou trpět rakovinou močového měchýře. To může zahrnovat nádory na sliznici močového měchýře.
  5. Hormonální změny: Někdy hormonální nerovnováha může způsobit krvácení v moči.
  6. Poranění: Fyzické poškození močového měchýře nebo ledvin může vést k hematurii.
  7. Genetické faktory: Některé genetické stavy mohou zvyšovat riziko krvácení v moči.

 

Močové kameny u psa

Močové kameny u psa jsou tvorby krystalů nebo pevných útvarů v močovém traktu. Tyto kameny mohou vzniknout v močovém měchýři, močových cestách nebo ledvinách. 

Existuje několik typů močových kamenů, mezi které patří:

  • Oxalátové kameny: Obsahují oxalátovou kyselinu a jsou tvrdé a ostré.
  • Struvitové kameny: Často se vyskytují u fen a jsou spojeny s infekcemi močových cest. Ve stravě je potřeba snížit obsah hořčíku, bílkovin, fosforu i vápníku.
  • Kameny z močoviny: Obsahují močovinu a mohou být spojeny s dietními faktory.

Močové kameny mohou způsobit bolest, problémy s močením a infekce. Pokud má váš pes nějaké základní onemocnění, jako je infekce močových cest nebo metabolické poruchy, je důležité je léčit jako první, aby se minimalizovalo riziko tvorby kamenů.

Močové kameny u psa: Příznaky

Močové kameny (urolity) u psů jsou kamenům podobné formace, které vznikají v močovém měchýři. Mohou se vyskytovat jako jeden velký urolit nebo jako kolekce menších kamínků. Zde jsou některé příznaky, které mohou naznačovat přítomnost močových kamenů:

  1. Hematurie (Krev v moči): Kameny mohou otírat sliznici močového měchýře a způsobovat krvácení. Pokud si všimnete krve v moči, měli byste vyhledat veterináře.
  2. Dysurie (Potíže při močení): Pes může mít malý proud moči, časté nutkání na močení nebo bolestivost při močení.
  3. Akutní obstrukce: Velké kameny mohou zablokovat močovou trubici, což je život ohrožující stav. Pes se snaží močit, ale moč neodchází.
  4. Změny v chování: Pes může být neklidný, projevovat bolest nebo nepohodlí.

_0a1fe0ae-3a89-4856-99a4-8e26905d7ea2

Močové kameny u psa: Strava

Močové kameny u psa mohou být velmi bolestivé a mohou vést k vážným zdravotním komplikacím. Správná strava je zásadní pro zvládnutí tohoto stavu. 

Doporučuje se strava s nízkým obsahem bílkovin, fosforu a hořčíku a vysokým obsahem vlhkosti. Dieta při selhávání ledvin u psa by měla být upravena tak, aby nezpůsobovala zbytečnou zátěž navíc pro již oslabené ledviny.

Existuje několik specializovaných výrobců, kteří nabízejí dietní krmiva pro psy s močovými kameny, nikdy byste však neměli používat granulované krmivo. Nedostatek vlhkosti v krmivu by mohl naopak stav vašeho pejska ještě zhoršit.

Doporučený je přechod na BARF stravu nebo také domácí stravu, přičemž je vhodné se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem fosforu, jako jsou vnitřnosti, játra nebo vepřové maso. Bezpečnější druhy masa s menším množstvím fosforu jsou krevety, jehněčí, drůbeží nebo králičí maso. Stále byste je však mli podávat jen velmi střídmě. Nepoužívejte ani tresčí olej, vyrábí se z jater.

Ze zeleniny a ovoce jsou pak vhodné dýně, cuketa, brokolice a jablka, ty obsahují malé množství fosforu. Velmi vhodné je zařazení vajec s rýží, a to až 30-40% krmné dávky. Jako doplňky můžete používat lososový olej, brambory, quinoa, různé druhy mořských a sladkovodních řas, juku, kurkumu, uhličitan vápenatý (sardinky, kefír, edamame), lněné semínko, pivovarské kvasnice.

Do stravy zařaďte také potraviny, které podporují močové cesty a pomáhají rozpouštět a vylučovat kameny. Patří sem například brusinky, citronová šťáva nebo bylinky jako petržel a kopřiva.

 

Příprava domácí stravy pro psa s močovými kameny

Toto je pouze příklad stravy, poraďte se se svým veterinářem před podáváním.

_c90b55e8-d167-4e4a-9da7-eb518e652f66

Uvařte a smíchejte následující ingredience:

200g vařené rýže
150g vařených vajec
50g vařených brambor nebo quinoi
50g vařeného kuřecího/krutího/králičího/jehněčího masa
100g cukety nebo dýně
100g brokolice
50g jablka
2 pumpičky lososového oleje
1 lžička sušených brusinek
1 lžička kurkumy
velmi malá špetka kajenského pepře (pro aktivaci kurkumy)
1 lžička pivovarských kvasnic
1 lžička kelpy
1 lžička lněného semínka
1 lžička sušené petržele nebo kopřivy

Výživové hodnoty pokrmu:

  • energetická hodnota: 105 kcal/100g | 750 kcal na pokrm
  • bílkoviny: 6,25g/100g | 45g na pokrm
  • tuky: 3,9g/100 g | 28g na pokrm
  • sacharidy: 10,6g/100g | 76g na pokrm
  • množství pokrmu: cca 720g

Doporučené denní dávkování:

  • pro pejska o 5kg: 450 kcal, tj. 430g denně
  • pro pejska o 10kg: 750 kcal, tj. 715g denně
  • pro pejska o 20kg: 1250 kcal, tj. 1190g denně
  • pro pejska o 30kg: 1670 kcal, tj. 1590g denně
  • pro pejska o 40kg: 2070 kcal, tj. 1970g denně


Granule pro psy s onemocněním ledvin nejsou nejlepší volba

Pokud váš pes trpí onemocněním ledvin, je důležité zvolit vhodné krmivo, které mu pomůže udržovat zdraví a kvalitu života. Granulím byste se v tomto případě měli vyhnout.

  1. Jsou drahé: Specializované granule pro psy s onemocněním ledvin mohou být dražší než běžné granule. Jejich složení však neodpovídá jejich ceně.
  2. Jsou suché: Granule jsou suché a mají nižší obsah vody. Pokud pes potřebuje dostat do těla co nejvíce vody. Mokré krmivo obsahuje více vody a může pomoci udržovat hydrataci, podporovat časté močení a uzdravení ledvin a močového systému.
  3. Neobsahují tolik bylinek a podpůrné léčby: Pokud budete stravu svému pejskovi připravovat sami, můžete do ní přidat množství bylin se silnými přírodními účinky na rychlé hojení ledvin, ale také rozpouštění močových kamenů nebo předcházení vzniku infekcí.
    _7dc4d7b7-9441-4c17-b5c4-10a778cf8f00

Onemocnění ledvin u psa

Ledviny jsou životně důležitým orgánem nejen u psů. Jejich správná funkce zajišťuje rovnováhu vnitřního prostředí a resorpci živin. Existuje několik typů onemocnění ledvin u psů:

  1. Akutní selhání ledvin: Náhlé selhání, které trvá krátký čas. Může být způsobeno vnitřním poškozením kůry nebo dřeně ledvin. Například poškození renálního tubulu nebo glomerulu.
  2. Chronické selhání ledvin: Trvá delší dobu a nelze ho zcela vyléčit. Existují však léky, které zmírňují symptomy a umožňují psovi téměř normální život.
  3. Prerenální selhání ledvin: Způsobené dehydratací nebo nedostatečným příjmem tekutin. Jde o nedostatečné krevní zásobení ledvin.
  4. Postrenální selhání ledvin: Způsobuje manuální překážka v horních močových cestách, například ucpání močových cest cizorodou částicí.

Náchylnost k onemocnění ledvin:

  • Nejčastěji postihuje starší psy nad 8 let.
  • Statisticky se vyskytuje asi u 1 % psů.
  • Náchylnější jsou psi, jejichž rodiče také trpí poruchami ledvin.

Příznaky onemocnění ledvin:

  • Zvýšený příjem tekutin (velmi časté pití)
  • Onemocnění očí až slepota.
  • Zvracení, únava, letargie, stres.
  • Ztráta hmotnosti, zvýšený pocit žízně.
  • Krev v moči, časté močení.

_d7b63afb-1759-4c8f-8a2f-c696ab4a5b7b

Diagnóza:

  • Stačí vzorek moči a test krve.

Selhání ledvin u psa: léčba

  1. Podpůrná léčba: Zahrnuje změny stravy, hydrataci, léky na kontrolu krevního tlaku a symptomatickou léčbu. Co by měla obsahovat zdravá strava psa?
  2. Specifická léčba: Zahrnuje léky zaměřené na konkrétní příčinu onemocnění ledvin, jako jsou antibiotika, diuretika nebo léky na snížení zánětu.

Akutní selhání ledvin u psa vyžaduje okamžitou léčbu.

  • Léčba: Zahrnuje intravenózní podání tekutin a léků k podpoře krevního tlaku, diuretika k podpoře močení a dialýzu, která nahrazuje funkci ledvin a odstraňuje odpadní látky z těla.
  • Délka léčení: Krátkodobá léčba, obvykle několik týdnů.
  • Cena: Cena léčby akutního selhání ledvin se liší, ale může být nákladná.

Chronické selhání ledvin:

  • Léčba: Zahrnuje speciální diety s nižším obsahem bílkovin a fosforu, léky na podporu funkce ledvin a změny v péči o psa.
  • Délka léčení: Trvalá léčba, která může trvat celý život.
  • Cena: Cena závisí na délce léčby, použitých léčivech a lokalitě. Chronické selhání ledvin vyžaduje dlouhodobou péči.

_2284b39b-6ed8-4fe9-8f00-2ae60832ae00

Selhání ledvin u psa: Jak jej poznat

Ledviny jsou důležitými orgány, které plní několik klíčových funkcí v těle. Při selhání ledvin tyto funkce postupně ztrácejí svou účinnost.

Rozlišujeme dvě hlavní formy selhání ledvin: akutní a chronické.

Akutní selhání ledvin:

  • Nastává náhle a vyžaduje okamžitou lékařskou péči.
  • Často je způsobeno akutními událostmi, jako jsou otravy, infekce nebo traumata.
  • Příznaky zahrnují zvracení, horečku, průjem, výrazný pokles aktivity a náhlou ztrátu chuti k jídlu.
  • U starších psů může být komplikovanější kvůli dalším zdravotním problémům.

Chronické selhání ledvin:

  • Je dlouhodobější a postupné.
  • Častěji postihuje starší psy, protože s věkem se funkce ledvin zhoršuje.
  • Příznaky mohou zahrnovat postupný úbytek váhy, chronickou únavu, častější polykání a velkou žízeň.
  • Diagnóza vyžaduje pravidelné veterinární monitorování a testy.

Když ledviny selžou, tělo přestává efektivně odstraňovat toxické odpadní látky z krve, což může mít vážné následky. Pokud si všimnete příznaků selhání ledvin u vašeho psa, je důležité okamžitě vyhledat veterinární pomoc.

Selhání ledvin u psa: význam infuze při léčbě

Infuze představuje způsob, jak podat tekutiny a léky přímo do krevního oběhu vašeho psa. Při selhání ledvin dochází k narušení schopnosti ledvin filtrovat odpadní látky z krve, což může vést k dehydrataci a nerovnováze elektrolytů. Infuze umožňuje dodávat tekutiny, aby se zabránilo dehydrataci a udržovala se normální hladina elektrolytů v těle.

 

Jak chránit ledviny vašeho psa: Prevence

  1. Pravidelné veterinární kontroly: Pravidelné návštěvy veterináře jsou důležité pro monitorování zdraví vašeho psa. Veterinář může provádět krevní testy a další vyšetření, aby odhalil případné problémy s ledvinami včas.
  2. Kvalitní strava: Vyberte pro svého psa kvalitní krmivo, které nepřehlcuje organismus zápornými ionty solí a fosforu. Pokud již váš pejsek měl v minulosti potíže s funkcí ledvin, měl by dostávat vlhkou nebo alespoň polovlhkou stravu namísto granulí. Existují také speciální ledvinné diety, které jsou navrženy tak, aby snížily zátěž na ledviny, opět by nemělo jít o granule.
  3. Dostatek vody: Ujistěte se, že váš pes má stále k dispozici čistou pitnou vodu. Dostatečný příjem tekutin je důležitý pro správnou funkci ledvin. 
  4. Omezení léků: Některé léky mohou být pro ledviny nebezpečné. Konzultujte s veterinářem ohledně vhodných léků a jejich dávkování.
  5. Teplotní komfort: Zajistěte, aby váš pes měl pelíšek na teplém a chráněném místě bytu, kde nefouká, nebo zateplenou boudu. Teplotní stres může ovlivnit funkci ledvin.

 

Přírodní léčba pro ledviny a močové ústrojí psa

Přinášíme seznam látek, které mohou být pro pejska a zdraví jeho močového ústrojí a ledvin prospěšné. Níže jsou látky rozděleny do kategorií a u každé najdete detailnější informace.

 

Oleje: lososový, lněný, konopný, tresčí, rybí, ovčí tuk a další

Ryby: Losos, tuňák, makrela a sardinky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Semínka: lněná semínka a chia semínka jsou také dobrým zdrojem.

Mořské řasy: Obsahují velké množství snadno dostupných Omega 3 mastných kyselin; kelpa, spirulina, chlorella

Bylinky: petržel, ibišek, pískavice, čekanka, zlatobýl, přeslička, bříza, lichořeřišnice, jalovec, vřes, mochyně, medvědice lékařská

Zelenina: rebarbora, artyčok, dýně

Ovoce: šípek, ostružiny, jahody, brusinky

 _c338d0a1-aa7f-48db-bf95-57d8af03fec3

Omega-3 mastné kyseliny 

Zánět a uzdravování ledvin

Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky. Pomáhají snižovat zánět v těle, což může být pro ledviny velmi prospěšné. Při onemocnění ledvin, jako je například chronické selhání ledvin, mohou omega-3 mastné kyseliny pomoci snížit zánět a podpořit proces uzdravování.

 

Krevní tlak a ledviny

Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci regulovat krevní tlak. Stabilní krevní tlak je důležitý pro správnou funkci ledvin. U psů s hypertenzí (vysokým krevním tlakem) mohou omega-3 mastné kyseliny přispět k prevenci poškození ledvin.

 

Prevence tvorby ledvinových kamenů

Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit riziko tvorby ledvinových kamenů tím, že podporují pravidelné močení a odstraňování minerálních solí.

 

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Oleje: lososový, lněný, konopný, tresčí, rybí, ovčí tuk a další

Ryby: Losos, tuňák, makrela a sardinky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Semínka: lněná semínka a chia semínka jsou také dobrým zdrojem.

Mořské řasy: Obsahují velké množství snadno dostupných Omega 3 mastných kyselin. Například kelpa, spirulina, chlorella, wakame a další.

 _8460bff9-6d95-44c3-baff-a7aae3bb5b43

Vitamín C

Vitamín C je známý svými pozitivními účinky na imunitní systém a jeho schopností bránit růstu bakterie E. coli, což může být užitečné při prevenci infekcí močových cest. 

Studie z roku 2023 naznačují, že vitamin C může mít protizánětlivé a antioxidační přínosy pro jedince trpící chronickým selháním ledvin. Dostatečný přísun vitamínu C může mít pozitivní vliv na celkové zdraví, včetně podpory funkce ledvin a močového ústrojí. 

Zdroje vitamínu C jako šípek, ostružiny, jahody a dýně jsou výborné nejen pro jejich vysoký obsah vitamínu, ale také pro další zdraví prospěšné látky.

 

Vyčištění ledvin: diuretické účinky a detox

Diuretika jsou léky nebo přírodní látky, které zvyšují tvorbu moči a pomáhají odstraňovat přebytečnou vodu z těla. S ní často odcházejí také toxiny a odpadní látky, čemuž se říká detoxikace.

Diuretika jsou často využívána k léčbě různých stavů, včetně odvodnění zadržované vody z těla a rozpouštění ledvinových kamenů. Mohou být syntetické (uměle vytvořené) nebo přírodní (obsažené v bylinkách).

 

Pro jaké nemoci se diuretika využívají?

Hypertenze (vysoký krevní tlak): Diuretika snižují objem krve a tlak na cévy, což může pomoci regulovat hypertenzi.

Srdeční selhání: Diuretika pomáhají odstraňovat přebytečnou tekutinu z plic a těla.

Edémy (otoky): Diuretika jsou účinná při léčbě otoků způsobených zadržováním vody.

Ledvinové kameny: Diuretika mohou pomoci při prevenci tvorby ledvinových kamenů tím, že zvyšují močení a odstraňují minerální soli.

Glaukom (zelený zákal): Diuretika snižují nitrooční tlak.

 

Bylinky s diuretickými účinky

Jako kvalitní diuretikum působí silice obsažené v petrželi, bříze, kukuřičných vlasech nebo přesličce. Tyto rostliny mají dezinfekční účinky, napomáhají při detoxikaci a vyplavují různé usazeniny z těla. Především obsahují flavonoidy, které jsou pro tuto očistnou kůru důležité. Přírodní diuretika se využívají jako doplňková léčba při nadměrném zadržování vody v těle a zvýšeném krevním tlaku, nebo jako podpora funkce ledvin.

_0b7c9bce-3811-47e5-8a29-c60ef6d81b05

 

Petržel

Snižuje reabsorpci sodných a draselných solí v ledvinách, což zvyšuje objem moči. Petržel je skvělým diuretikem, což znamená, že podporuje tvorbu moči a pomáhá odplavovat přebytečnou vodu z těla.

Účinky na močové ústrojí a ledviny: Petržel může pomoci při infekcích močových cest, zánětech močového měchýře a ledvinových kamenech. Pomáhá také čistit ledviny a podporuje jejich správnou funkci.

 

Ibišek

Má diuretické vlastnosti a je také bohatý na antioxidanty a vitamín C.

Účinky na močové ústrojí a ledviny: Pomáhá zvýšit tvorbu moči a odstranit přebytečnou vodu z těla. Jeho antioxidanty mohou chránit ledviny před poškozením.

 

Rebarbora

Rebarbora má mírné diuretické účinky a také je bohatá na vitamíny a minerály.

Účinky na močové ústrojí a ledviny: Pomáhá při zánětech močových cest a podporuje správnou funkci ledvin.

 

Pískavice řecké seno

Pískavice je prospěšná pro srdce a má močopudné účinky.

Účinky na močové ústrojí a ledviny: Pomáhá vyplavit přebytečnou žluč a je vhodná při cukrovce.

 

Čekanka

Čekanka je účinným diuretikem a pomáhá při zánětech močových cest a ledvinových kamenech.

Účinky na močové ústrojí a ledviny: Může pomoci čistit močové cesty a podporuje správnou funkci ledvin.

 

Zlatobýl

Zlatobýl má pozitivní účinky na močové cesty. Obsahuje saponiny a flavonoidy, které brání přemnožení kvasinek a mají protizánětlivé účinky. 

Také může podporovat normální funkci močových cest, zklidnit hyperaktivní močový měchýř a snížit akutní potřebu jít močit.

 

Přeslička rolní

Přeslička rolní má silné močopudné účinky. Pomáhá odplavovat přebytek kyseliny močové a podporuje zdraví močové soustavy. 

Je vhodná při méně závažných chorobách močového ústrojí, a dokonce i po operacích močového ústrojí.

 

Kořen pampelišky

Diuretický účinek: Kořen pampelišky je účinným diuretikem, který zvyšuje objem moči a frekvenci močení, což pomáhá čistit ledviny.

Podpora močové soustavy: Pampeliška přispívá k normální funkci močové soustavy a je častou součástí bylinných směsí určených na záněty močových cest.

Detoxikační a podpůrné účinky: Kořen pampelišky pomáhá detoxikovat organismus a posiluje ledviny, slinivku, játra, slezinu, střeva a žaludek.

Infekce močových cest a zánět močového měchýře

Záněty a infekce způsobují bakterie, kterým je třeba předcházet.

 _51cf4969-9a08-4c8f-b22b-f438b7cbbf41

Artyčok

Artyčok má také močopudné účinky a je ideální při zánětu močového měchýře a ledvin. 

Podporuje vylučování žluči a může pomoci rozpouštět kameny v ledvinách a močových cestách.

 

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je další bylinkou, která má pozitivní vliv na močové cesty. Může pomoci udržovat zdravé fungování močových cest a podporovat vitalitu.

Antibakteriální účinky: Obsahuje látky s antiseptickými a protizánětlivými účinky, které mohou pomoci při infekcích močových cest. 

  • Lichořeřišnice má schopnost bránit růstu bakterií, včetně stafylokoků, streptokoků, Proteus a E. coli v močových cestách. To může pomoci při léčbě zánětů močového měchýře.
  • Podpora močového ústrojí: Lichořeřišnice podporuje zdravé fungování močových cest. Je užitečná pro pejsky trpící častým močením, pálením nebo jinými problémy spojenými s močovým ústrojím.
  • Antivirotické účinky: Kromě bakterií lichořeřišnice také bojuje proti virům, což může být prospěšné při prevenci infekcí.

Použití: Často se používá jako doplněk při léčbě močových infekcí, jako jsou cystitidy nebo záněty močového měchýře.

 

Brusinky

Brusinky jsou známé svými antibakteriálními schopnostmi a pozitivním vlivem na celý organismus. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako jsou fenolové kyseliny a flavonoidy, mohou brusinky pomoci udržovat zdravé močové cesty a předcházet infekcím močových cest.

Prevence infekcí močových cest: Brusinky obsahují látky, které mohou bránit přilnavosti bakterií k stěnám močového ústrojí, čímž pomáhají snižovat riziko vzniku infekcí.

Antioxidační ochrana: Brusinky jsou bohaté na antioxidanty, včetně vitamínu C, které působí jako ochranný štít pro ledviny a tkáně močového ústrojí, potenciálně snižují riziko vzniku kamenů.

Protizánětlivé účinky: Studie ukázaly, že brusinkové doplňky mohou snižovat zánět v ledvinách, což může zpomalit rozvoj chronického selhání ledvin.

Podpora zdravého mikrobiomu: Brusinky mohou také zlepšovat nerovnováhu střevního mikrobiomu, což je běžný problém u pacientů s chronickým selháním ledvin.

 

Detoxikace organismu

Detoxikace je pro psy stejně důležitá jako pro lidi, zejména pokud jde o zdraví ledvin a močových cest. Ledviny jsou klíčovým orgánem pro udržení homeostázy v těle psa, protože filtrují odpadní látky z krve a regulují rovnováhu vody, solí a elektrolytů. Močové cesty pak tyto odpadní látky odvádějí z těla. Když se v těle nahromadí toxiny, může to vést k zátěži těchto systémů a potenciálně způsobit zdravotní problémy.

 

Důvody, proč je detoxikace důležitá

Prevence onemocnění: Pravidelná detoxikace může pomoci předcházet onemocněním ledvin a močových cest, jako je například urolitiáza (tvorba kamenů) nebo infekce močových cest.

Podpora funkce ledvin: Detoxikace může podporovat zdravou funkci ledvin tím, že pomáhá odstraňovat nahromaděné toxiny a zlepšuje průtok krve do ledvin.

Zlepšení celkového zdraví: Odstraněním toxinů z těla může dojít ke zlepšení celkového zdraví a vitality psa, což se může projevit lepší kvalitou srsti, zvýšenou energií a lepší trávení.

Snížení rizika metabolických poruch: Toxiny mohou ovlivnit metabolismus a vést k metabolickým poruchám. Detoxikace může pomoci snížit riziko těchto poruch.

 

Jak detoxikovat psa

Zdravá strava: Podpora detoxikace může začít správnou stravou, která obsahuje dostatek vlákniny, vitamínů a minerálů.

Doplňky stravy: Existují doplňky speciálně formulované pro podporu detoxikace, jako je ostropestřec nebo pampeliška, které mohou podporovat zdraví ledvin a jater.

Dostatek vody: Zajištění, aby pes pil dostatek vody, je zásadní pro udržení zdraví močových cest a ledvin.

 _30568ff8-ffa1-4366-a161-29330ef15770

Řasa kelpa

Účinné látky: Jód, vápník, vitamíny A, B, C, D, E a K, aminokyseliny.

Účinky na organismus: Podporuje štítnou žlázu, zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém a může přispět k lepší kvalitě srsti a kůže.

Kelpa může být pro psy užitečná také pro zdraví zubů a správné trávení. Více o kelpě se dozvíte zde: Co je to kelpa?

 

Řasa spirulina

Účinné látky: beta-karoten, vitamíny B, železo, stopové minerály, GLA (gamma-linolenová kyselina)

Účinky na organismus: Posiluje imunitní systém, podporuje gastrointestinální zdraví (trávení), pomáhá v detoxikaci, snižuje riziko rakoviny, pomáhá při alergiích.

Spirulina může působit jako přírodní antihistaminikum (tedy lék na alergie) a má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci psům i s kožními problémy.

 

Řasa chlorella

Účinné látky: Vysoký obsah chlorofylu, vitamíny, minerály, omega-3 mastné kyseliny.

Účinky na organismus: Podporuje detoxikaci, zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, může pomoci při artritidě a zlepšovat kvalitu srsti.

Chlorella je známá svou schopností vázat těžké kovy a pomáhat je odstraňovat z těla, což je užitečné pro psy vystavené znečištění nebo toxickým látkám, jako jsou například toxické potraviny, jedovaté rostliny nebo čistící prostředky v domácnosti.

 

Ostropestřec mariánský

Účinné látky: Silymarin

Účinky na organismus: Podporuje funkci jater, má antioxidační a protizánětlivé účinky, může pomoci při léčbě cukrovky a podporuje regeneraci jaterních buněk.

Ostropestřec je často doporučován pro psy s problémy jater nebo po léčbě léky, které mohou zatěžovat játra, jako jsou antibiotika nebo tinktury s alkoholem. Nejjednodušší je podávání v pamlscích nebo jako olej pro přimíchání do stravy.

 

Mochyně

Účinné látky: Nejsou specificky uvedeny, ale známo je, že má močopudné a detoxikační účinky.

Účinky na organismus: Podporuje odvodnění solí z moči a může pomoci při léčbě ledvinových kamenů.

Mochyně může být použita ve formě čaje pro podporu zdraví močových cest.

 

Jalovec obecný

Účinné látky: Antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny.

Účinky na organismus: Podporuje funkci ledvin, pomáhá detoxikovat krev a může snižovat hladinu cukru v krvi.

Jalovec je vhodný pro psy, ale je třeba se vyhnout jeho použití u psů s renálním selháním.

 

Kopřiva

Účinné látky: Vitamíny A, C, D, K, železo, kalcium, fosfor, magnesium, draslík²¹.

Účinky na organismus: Má antibakteriální, adstringentní a antihistaminové vlastnosti, podporuje trávení a může pomoci při artritidě.

Kopřiva je užitečná pro psy trpící sezónními alergiemi a může podporovat zdraví močových cest a trávicího systému.

 

Léčba močových kamenů a písku

Močové kameny u psů jsou kamenům podobné formace, které vznikají v močovém měchýři. Nejčastějším příznakem je hematurie a dysurie, tedy močení s příměsí krve a potíže při močení. Pro podporu zdraví psa s močovými kameny můžete zvážit následující přírodní prostředky a bylinky:

 _01858a47-60df-4109-bf13-a42f604bd794

Přeslička rolní

Účinné složky: Křemík, flavonoidy, saponiny, třísloviny.

Účinky na zdraví: Přeslička má diuretické účinky, podporuje regeneraci pojivové tkáně a má pozitivní vliv na zdraví kůže a srsti. Dále může pomáhat při léčbě močových kamenů díky svým močopudným vlastnostem.

Přeslička je známá svou schopností podporovat zdraví kostí a kloubů, což může být prospěšné pro starší psy nebo psy s artritidou

 

Bříza

Účinné složky: Flavonoidy, saponiny, třísloviny, vitamín C.

Účinky na zdraví: Bříza má diuretické a protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při léčbě močových kamenů a podporovat zdraví močových cest.

Močopudné účinky: Bříza má močopudné a dezinfekční schopnosti, které pomáhají z těla vyloučit ionty sodíku, chlór a močovinu.

Podpora činnosti ledvin: Pomáhá uvolňovat, rozpouštět a vylučovat ledvinové a močové kameny.

Detoxikační účinky: Bříza je součástí mnoha čajových urologických směsí a je známá pro své detoxikační účinky.

Břízová míza se tradičně používá jako přírodní detoxikační prostředek a může podporovat vylučování odpadních látek z těla.

 

Lichořeřišnice

Účinné složky: Arbutin, hydrochinon, třísloviny, flavonoidy

Účinky na zdraví: Lichořeřišnice má antiseptické a protizánětlivé účinky na močové cesty, může pomáhat při léčbě močových kamenů a podporovat zdraví ledvin.

Je důležité dodržovat správné dávkování, protože vysoké dávky mohou být toxické.

 

Medvědice lékařská

Účinné složky: Arbutin, hydrochinon, třísloviny, flavonoidy

Účinky na zdraví: Medvědice má močopudné a antiseptické účinky, které mohou pomoci při léčbě infekcí močových cest a podporovat rozpouštění močových kamenů.

Podobně jako lichořeřišnice, i medvědice by měla být podávána s ohledem na správné dávkování.

 

Zlatobýl

Účinné složky: Zlatobýl obsahuje flavonoidy, saponiny a třísloviny, které mají diuretické, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Účinky na zdraví: Díky svým účinným složkám může zlatobýl pomáhat při rozpouštění ledvinových a močových kamenů a podporovat celkovou funkci ledvin. Jeho diuretické účinky napomáhají odplavování toxinů z močového traktu.

Zlatobýl může také podporovat trávení, snižovat záněty a bojovat proti plísňovým infekcím. U psů může dokonce pomoci snižovat krevní tlak.

Při používání zlatobýlu je důležité nepřekročit doporučené dávkování a mít na paměti, že některé druhy zlatobýlu mohou obsahovat toxiny, jako je například tremetol u druhu Haplopappus heterophyllus, známého jako bezlistý zlatobýl.

 

Vřes obecný

Vřes je bylina, která má mnoho pozitivních účinků na zdraví, zejména v oblasti ledvin a močového ústrojí.

Dezinfekce močových cest: Vřes obecný dokáže velice spolehlivě dezinfikovat močové cesty. Jeho protizánětlivé účinky pomáhají při zánětu močového měchýře a také při zánětu ledvin. Díky těmto vlastnostem může být užitečným doplňkem při léčbě těchto onemocnění.

Rozpouštění močových kamenů: Vřes obecný má schopnost rozpouštět močové kameny. Pokud trpí váš pejsek ledvinovými kameny nebo močovým pískem, může vám vřes pomoci jejich rozpuštěním.

Podpora prostaty: Vřes obecný podporuje normální funkci prostaty. To je důležité pro celkové zdraví močového ústrojí a reprodukční systém samců. 

 _98dc0f1a-e024-49c2-a895-9cd45f1f7d9b

Závěr

V tomto článku jsme prozkoumali různé přírodní metody, které mohou pomoci při řešení problémů s ledvinami a močovým ústrojím u psů. Od bylinných doplňků po dietní úpravy, tyto metody nabízejí šetrnou alternativu k tradiční veterinární medicíně. 

Je důležité si však uvědomit, že přírodní léčba by měla být vždy používána jako doplněk k profesionální veterinární péči, nikoli jako náhrada. Před zahájením jakékoliv nové léčby je nezbytné konzultovat s kvalifikovaným veterinářem, aby se zajistilo, že bude bezpečná a vhodná pro vašeho psa.

Při správném použití a pod dohledem odborníka mohou přírodní prostředky poskytnout úlevu a podporu zdraví našich čtyřnohých přátel, zlepšit jejich kvalitu života a posílit jejich celkovou pohodu. Věříme, že harmonie mezi tradiční a alternativní medicínou může vést k nejlepším výsledkům pro zdraví a štěstí našich psů.

Zpět do obchodu