VELKÁ AKCE na pamlsky - až 40% slevy! 🐕 na všechny produkty z kategorie Pamlsky! 🍗 Slevy jsou již započítány, není potřeba slevový kód. Jen do vyprodání!

Kudrnatá plemena: tyhle psí rasy rozhodně neznáte!

Kudrnatá plemena: tyhle psí rasy rozhodně neznáte!

Když se řekne kudrnatý pes, většina z nás si okamžitě vybaví pudla. Ale existuje mnoho málo známých plemen psů, která mají stejně atraktivní kudrnatou srst a od běžně známých pudlů mají daleko. Vítejte ve světě kudrnatých psů, kde každé plemeno má svůj jedinečný příběh a charakter. V tomto článku se podíváme na několik takových plemen, která možná neznáte, ale rozhodně byste měli!

barbet a laggoto a portugalský vodní

Kudrnatí psi: seznamte se!

Od lanýžových psů po vodní retrívry, od terapeutických společníků po agilní sportovce, kudrnatá srst skrývá mnoho překvapení. Přečtěte si o plemenech, která možná nejsou na každém rohu, ale jejich přítomnost jako rodinní či pracovní psi je neocenitelná. Tato plemena přinášejí radost, společnost a nezaměnitelný šarm do životů svých majitelů po celém světě.

Italský vodní pes

lagotto2

Italský vodní pes, známý také jako Lagotto Romagnolo, je jedním z těchto plemen. Tento hnědý kudrnatý pes je nejen nádherný, ale také velmi inteligentní a pracovitý. Původně byl využíván k vyhledávání lanýžů v italské krajině, dnes je však ceněným společníkem.

Italský vodní pes cena 

Cena se může lišit, ale investice do tohoto plemene se vyplatí nejen pro jeho schopnosti, ale i pro jeho přátelskou povahu. Tito vodní psi svému názvu plně dostojí - vodu milují, ale je potřeba počítat s tím, že jejich srst do sebe pachy nasává. To tedy znamená častější koupání a střih, což se může prodražit.

Italský vodní pes výcvik

Při výcviku italského vodního psa musíte být laskaví, někteří jedinci mají sklony k nervozitě a potřebují jemné zacházení. Na druhou stranu, nesmíte je ani nechat, aby jim prošlo úplně vše, protože toho se svou chytrostí náležitě využijí.

Italský vodní pes štěňata

Štěňata italských vodních psů jsou roztomilá a plná energie. Jsou velmi učenlivá a vyžadují kontakt se svým majitelem. Navíc se lagotto dobře adaptuje na život v bytě, což z něj dělá ideálního psa pro rodiny žijící ve městě. Jen nesmíte zapomenout na jeho potřebu stále vymýšlet něco nového a pořádně se hýbat! Hodí se tedy i pro sportovně založené majitele.

 

Portugalský vodní pes

portuglský vodní

Dalším plemenem je portugalský vodní pes, který je stejně jako jeho italský protějšek vynikajícím plavcem a má rád vodu. Tento vodní pes je známý svou oddaností a ochotou pracovat, což z něj dělá skvělého pomocníka pro rybáře.

Portugalský vodní pes povaha

Jeho povaha je přátelská a hravá, což z něj činí skvělého psa pro aktivní rodiny. Je to plemeno, které miluje venkovní aktivity, takže ideální je pro něj dům se zahradou. Díky své přátelské povaze se dobře snese s ostatními zvířaty a je vhodný i pro začínající majitele psů.

Portugalský vodní pes využití

Může se z něj snadno stát pes pracovní nebo záchranářský. Ve vodě se cítí jako rybka, a tak s vámi bude rád trávit jak společné dovolené u moře, tak vodácké výlety. Je vhodný k dětem, pokud je rodina aktivní a tráví hodně času venku.

Portugalský vodní pes potřebuje dostatek pohybu a mentální stimulace. Toto plemeno je také známé svou inteligencí a snadnou učenlivostí, což z něj dělá ideálního kandidáta pro různé psí sporty.

 

Barbet

barbet2

Barbet je francouzské plemeno, které je také známé pro svou kudrnatou srst a milující povahu. 

Barbet historie

Toto plemeno má bohatou historii a bylo tradičně využíváno jako lovecký pes ve Francii, zejména pro lov vodních ptáků díky své schopnosti plavat a pracovat ve vodě. 

Barbet srst

Jeho srst poskytuje izolaci a ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, což vyžaduje pravidelnou péči, aby se předešlo zamotání a udržela se v dobrém stavu.

Barbet a děti

Barbet je výborný rodinný pes, který je obecně velmi přátelský k dětem a dobře vychází s ostatními domácími zvířaty. Je to plemeno vhodné pro aktivní lidi, protože má vysokou úroveň energie a potřebuje dostatek pohybu a mentální stimulaci.

Barbet využití

Barbet se hodí k různým aktivitám, včetně agility, poslušnosti a canisterapie. Jsou to inteligentní psi, kteří rádi učí nové triky a úkoly, což je činí skvělými kandidáty pro různé psí sporty a aktivity. Co se týče jejich preferencí, barbeti obvykle milují vodu a jsou šťastní, když mohou trávit čas venku s jejich majiteli.

 

Laekenois

laeken

Laekenois je méně známou variantou belgického ovčáka. Tento kudrnatý pes je nejen krásný, ale také velmi inteligentní a ochotný učit se. 

Leakenois povaha a využití

Belgický ovčák Laekenois je skvělým pracovním psem a je známý svou věrností a ochranářskými instinkty. Ačkoliv belgický ovčák může být známější pod jmény jako malinois nebo belgický malinois, Laekenois si zaslouží stejnou pozornost.

Využití plemene Laekenois je od pastevectví, přes policejní a vojenskou službu, až po vyhledávací a záchranné práce. Díky své všestrannosti a schopnosti rychle se učit je Laekenois ceněným společníkem v mnoha oblastech.

Chorvatský ovčák 

chorvatský ovčák2

Chorvatský ovčák je aktivní a inteligentní pes, který vyžaduje hodně pohybu. Je to vynikající pracovní pes, vhodný pro zkušené majitele a pro život na venkově nebo pro sportovce. Tito psi jsou nejen vynikajícími pracovními partnery, ale také loajálními společníky, kteří se nejlépe cítí ve společnosti aktivních lidí.

Chorvatský ovčák využití

Chorvatský ovčák, známý také jako Hrvatski ovčar, je jedinečný svou všestranností a schopností přizpůsobit se různým pracovním úkolům. Jednou z charakteristických vlastností Chorvatského ovčáka je jeho vysoká úroveň energie a vytrvalosti, což ho činí ideálním pro dlouhodobou fyzickou práci.

Chorvatský ovčák je také známý svou schopností rychle se učit a přizpůsobovat novým situacím, což je důležité pro práci s dobytkem, kde se situace může rychle měnit. Toto plemeno je také vynikající ve sportech jako je agility, flyball a obedience, kde mohou využít svou inteligenci a rychlost.

Chorvatský ovčák srst

Toto plemeno se vyznačuje krátkou, vlnitou až kudrnatou srstí, která je obvykle černá s bílými znaky.

Pastevecký pes

Jednou z méně běžných, ale pozoruhodných schopností chorvatského ovčáka je jeho talent pro pastevectví. Tito psi mají přirozený instinkt pro řízení a ochranu stáda, a to i bez rozsáhlého výcviku. Jejich přirozená inteligence a ochotná povaha z nich činí spolehlivé a efektivní pracovní psy.

Chorvatský ovčák k dětem

Chorvatský ovčák je také velmi loajální a ochotný chránit svou rodinu, což z něj činí nejen skvělého pracovního psa, ale i ochránce domova. Jsou to psi, kteří se nejlépe cítí, když mají svůj daný úkol a jsou součástí rodinného života. Jejich aktivní povaha a potřeba pohybu z nich dělají ideálního společníka pro aktivní jedince nebo rodiny, které si užívají venkovní aktivity a sporty.

 

Ruský teriér (ruský černý teriér)

ruský černý teriér

Toto plemeno, které patří mezi ruská plemena psů, je obdivováno pro svou sílu a odvahu.  Nazývá se také ruský knírač, což je příhodnější název. Ruský černý teriér je velký, silný a odvážný pes s ochranářskými sklony. Je to ideální pes pro zkušené majitele, kteří dokážou poskytnout pevnou a konzistentní výchovu.

Ruský černý teriér srst

Ruský černý teriér je plemeno, které bylo vyvinuto v Rusku pro specifické účely. Toto plemeno se vyznačuje svou impozantní postavou a hustou, vlnitou až kudrnatou srstí, která může být až 15 cm dlouhá. Jeho srst je navržena tak, aby odolávala extrémním ruským klimatickým podmínkám, což z něj činí plemeno vhodné pro život v chladnějších oblastech.

Ruský černý teriér hlídací pes

Ruský černý teriér je také známý svou vynikající schopností střežit a chránit. Jeho ochranářské sklony jsou kombinací přirozeného instinktu a pečlivého výcviku. Toto plemeno je velmi oddané své rodině a je známé svou schopností rozpoznat potenciální hrozby, což z něj činí vynikajícího hlídače.

Ruský černý teriér povaha

Jednou z unikátních vlastností tohoto plemene je jeho klidná a vyrovnaná povaha v domácím prostředí, což kontrastuje  s jeho silnou a odvážnou osobností, když je v akci. Ruský černý teriér je také známý svou inteligencí a schopností rychle se učit nové povely a úkoly.

Ruský černý teriér pracovní pes

Toto plemeno je také ceněno pro svou vysokou úroveň adaptability a schopnost pracovat v týmu, což je důležité pro práci ve vojenských a policejních silách. Ruský černý teriér je také vynikající ve vyhledávacích a záchranných misích, kde může využít svou sílu, odvahu a výborný čich.

Ruský černý teriér k dětem

Ruský černý teriér je ideální pro zkušené majitele, kteří hledají psa s pevnou a konzistentní povahou, který je schopen poskytnout ochranu a zároveň být milujícím členem rodiny.

 

Pumi 

pumi

Pumi je živý, hravý a ostražitý pes. S jeho veselou povahou se hodí pro aktivní majitele, vyžaduje hodně cvičení a aktivit. Pumi je také známý svou schopností být hlučný a má sklony k hlídání, což může být výhodou pro ty, kteří hledají psa s ochranářskými instinkty.

Pumi pro aktivní majitele

Standard plemene pumi zdůrazňuje jeho atletickou postavu a energickou povahu, díky které je skvělým společníkem pro aktivní rodiny.

Jeho potřeba cvičení a aktivit činí z něj ideálního společníka pro sportovce. Jednou z unikátních vlastností pumiho je jeho schopnost adaptace na různé druhy psích sportů. Je to plemeno, které exceluje v agility, obedience a dokonce i v pastevectví, díky své inteligenci a rychlé reakci na povely. 

Pumi je také známý svou atletickou postavou a energickou povahou, což ho činí skvělým společníkem pro rodiny, které si užívají venkovní aktivity a chtějí mít psa, který je schopen je doprovázet i na dlouhých túrách a několikadenních výletech.

Pumi srst

Jeho srst je jednou z jeho charakteristických vlastností - je kudrnatá, což vyžaduje pravidelnou péči, ale zároveň poskytuje tomuto plemeni jeho jedinečný vzhled.

 

Puli 

puli

Maďarský puli je známý svými dlouhými, šňůrovitými kudrlinkami. Ty nejenže upoutají pozornost na první pohled, ale také poskytují ochranu před nepříznivým počasím.

Puli využití

Puli je nejen inteligentní a energický, ale také velmi loajální a ochotný pracovat ve spolupráci s člověkem. Jeho schopnost rychle se učit a přizpůsobivost činí z něj ideálního společníka pro různé psí sporty, jako je agility, obedience, flyball, nebo dokonce pastevectví. 

Pes puli je také známý svou vynikající pamětí a schopností samostatně řešit problémy, což ho předurčuje k úspěchu v disciplínách, které vyžadují inteligenci a důvtip.

Puli srst

Jedinečná srst puliho vyžaduje specifickou péči, aby si zachovala svůj charakteristický vzhled a zdraví. Jeho srst, ač krásná, vyžaduje pravidelnou údržbu, aby se předešlo zacuchávání a udržela se v dobrém stavu. 

Puli povaha

Pro aktivní majitele je puli skvělou volbou, protože dokáže držet krok s náročným životním stylem a je vždy připraven na nové výzvy. Jeho veselá povaha a láska k pohybu z něj dělají radostného společníka na každodenních procházkách i na dobrodružných výletech.

Přestože je puli malého až středního vzrůstu, jeho odvaha a odhodlání jsou obrovské. Je to pes, který se hodí nejen do rodiny, ale také jako strážce domova.

Vzhledem k jeho aktivní povaze je důležité, aby puli měl dostatek prostoru pro hru a cvičení.  Puli je tedy ideální pro majitele, kteří si užívají čas strávený s péčí o svého psa a chtějí mít vedle sebe nejen mazlíčka, ale i parťáka pro sport a zábavu.

Mudi

mudi

Mudi je plemeno, které se pyšní svou všestranností a učenlivostí. Také se nazývá Maďarský honácký pes.Toto plemeno je známé svou schopností rychle se učit a přizpůsobit se různým situacím, což z něj činí ideálního společníka pro aktivní jedince i rodiny. 

Mudi využití

Mudi je všestranný ovčácký pes, který exceluje nejen v pastevectví, ale i v mnoha psích sportech, jako je agility, obedience, flyball a dokonce i canicross, kde může projevit svou energii a inteligenci.

Mudi je skvělým společníkem pro ty, kteří hledají psa s nezávislým myšlením, ale zároveň schopného hluboké věrnosti a spolupráce.

Mudi k dětem

Jako rodinný mazlíček je mudi milující a oddaný, s přátelskou povahou, která se dobře snoubí s dětmi i dalšími domácími mazlíčky. Je to pes, který potřebuje dostatek mentální stimulace a fyzické aktivity, aby byl šťastný a zdravý. Proto je ideální pro ty, kteří chtějí aktivního a učenlivého společníka, který se rád zapojuje do rodinných aktivit.

Mudi štěně 

Štěňátko mudiho je roztomilé a plné energie. Potřebuje pozornost a trpělivost při výchově, a začít byste měli co nejdříve. Je důležité začít s socializací a tréninkem brzy, aby se štěně umělo chovat ve společnosti a ke skvé rodině. Své štěně mudiho můžete naučit různé triky a základní poslušnost, což posílí vaši vzájemnou vazbu a pomůže rozvíjet jeho inteligenci.

Mudi srst

Mudi je také známý svou jedinečnou srstí, která může být vlnitá nebo rovná, a nabízí širokou škálu barev od černé, bílé, hnědé až po merle. Tato srst vyžaduje pravidelnou péči, aby byla zdravá a krásná.

 

Komondor 

komondor

Bílý pes s dredy, který se nazývá komondor, byl původně pastevcem ovcí. Nyní se však využívá také jako rodinný společník nebo hlídací pes na zahradu. Je oddaný své rodině a hodí se i k dětem.

Komondor: Využití jako pastevecký pes

Komondor je plemeno, které je tradičně využíváno jako strážce stád ovcí a dalšího dobytka. Jeho ochranářská povaha ho činí vynikajícím strážcem majetku a domova.

Komondor je také ceněný pro svou schopnost pracovat samostatně a učinit rozhodnutí v kritických situacích, což je důležité pro ochranu stád v odlehlých oblastech, ale také pro rychlé zneškodnění zloděje přelézajícího váš plot.

Komondor povaha

Tento pes s dredy je nejen impozantní na pohled, ale také loajální a ochranářský, což ho činí skvělým rodinným společníkem.

Komondor je známý svou loajální a ochranářskou povahou. Je to pes, který je silně vázaný na svou rodinu a teritorium, což ho činí vynikajícím strážcem. Komondor je také inteligentní a nezávislý, kvůli čemu vyžaduje konzistentní a pevnou výchovu. Komondor potřebuje zkušeného majitele, který dokáže poskytnout správné vedení a trénink.

Komondor: Srst 

Jednou z nejvýraznějších vlastností komondora je jeho dlouhá, kudrnatá srst, která připomíná dredy. Tato srst poskytuje nejen ochranu před nepříznivým počasím, ale také pomáhá maskovat psa mezi ovcemi, což je užitečné při ochraně stáda před predátory. 

Péče o srst komondora je náročná a vyžaduje pravidelné česání a údržbu, aby se předešlo zacuchání a udržela se v dobrém stavu.

Komondor cena 

Cena za papírové štěně komondora se pohybuje od 15 do 25 tisíc Kč. Je také potřeba počítat s cenou za pravidelnou úpravu srsti, kterou toto plemeno vyžaduje.

Komondor štěně 

Štěně komondora vyžaduje zkušeného majitele, který dokáže zvládnout jeho výchovu a péči. Výchova komondora vyžaduje konzistentní přístup a dostatek času na socializaci a trénink, aby se z něj stal dobře vyvážený a společenský pes.

 

Curly Coated Retriever

_9589f38e-05a5-4939-aa55-26b7f7b7ea0a

Curly coated retriever, nejznámější kudrnatý retrívr, je plemeno, které se může pochlubit nejen svou krásnou srstí, ale také svou přátelskou povahou. Curly coated retrívr je skvělým společníkem pro rodiny a milovníky vodních sportů.

Historie plemene curly coated retrívra

Toto plemeno má dlouhou historii a je známé svou všestranností, inteligencí a přátelskou povahou. Curly Coated Retriever má kořeny v Anglii, kde byl vyvinut v 19. století. Plemeno bylo vytvořeno křížením St. John’s Water Doga, staroanglického vodního španěla a pravděpodobně i irského vodního španěla. Byl to oblíbený pes u loveckých nadšenců pro jeho schopnost pracovat v náročných podmínkách a jeho výdrž.

Kudrnatá srst a péče o ni 

Srst curly coated retrívra je jednou z jeho nejvýraznějších vlastností. Je tvořena hustými, malými kudrnami, které pokrývají celé tělo psa a poskytují mu ochranu před vodou a chladem. Péče o srst zahrnuje pravidelné česání, aby se předešlo zacuchání, a občasné koupání, aby srst zůstala čistá a zdravá.

Vztah k dětem a vhodné domácí prostředí

Curly Coated Retriever je známý svou přátelskou a hravou povahou, což z něj činí skvělého společníka pro děti. Je to aktivní pes, který se nejlépe hodí do domu se zahradou, kde má dostatek prostoru pro hru a pohyb. Může se také přizpůsobit životu v bytě, pokud jsou mu poskytnuty pravidelné a dostatečné aktivity.

Aktivity a sklony k lovu 

Curly Coated Retriever je vynikající sportovec a hodí se pro různé psí sporty, včetně agility, obedience a dokonce i pro canicross. Má silný lovecký instinkt, což znamená, že může mít sklony lovit malá zvířata a nemusí být vhodný ke kočkám, pokud není od mládí správně socializován.

Cena za štěně curly coated retrievra

Cena za štěně Curly Coated Retrievera s průkazem původu se v České republice pohybuje od 20 000 do 30 000 Kč. Je důležité si uvědomit, že kromě pořizovací ceny je třeba počítat i s náklady na péči, výcvik a potřebné vybavení.

 

Bedlingtonský teriér 

_0502c4b3-2f28-44cb-8cdb-49b3acfb38f4

Bedlingtonský teriér je plemeno, které je známé svým jedinečným vzhledem připomínajícím jehně. Toto plemeno je oblíbené pro svou přátelskou povahu a minimální línání, což je ideální pro alergiky.

Tip: Hledáte plemeno, které nelíná? Máme pro vás hned 13 psích kandidátů!
Článek najdete ZDE

Historie plemene 

Bedlingtonský teriér pochází z oblasti Northumberland v Anglii a byl původně vyvinut pro lov škodné zvěře. Plemeno bylo pojmenováno po městě Bedlington, kde bylo v 19. století populární mezi horníky, kteří ho používali k lovu krys a jako společníka.

Srst a péče o ni 

Kudrnatá srst bedlingtonského teriéra je jeho charakteristickým znakem. Je jemná, kadeřavá a má vlnitý vzhled. Péče o srst zahrnuje pravidelné stříhání a kartáčování, aby se udržela v dobrém stavu a předešlo se zacuchání.

Vztah k dětem a vhodné domácí prostředí 

Bedlingtonský teriér je známý svou milou a hravou povahou, což z něj činí skvělého společníka pro rodiny s dětmi. 

Je to aktivní pes, který se nejlépe hodí do domu se zahradou, ale může se také přizpůsobit životu v bytě, pokud jsou mu poskytnuty pravidelné procházky a hry. Tento teriér je ideální volbou pro ty, kteří hledají klidného a méně náročného společníka. Oproti jiným teriérům není jeho výcvik náročný.

Aktivity a sklony k lovu 

Bedlingtonský teriér je vynikající ve sportech jako je agility a obedience. Má lovecké sklony, ale pokud je od mládí správně socializován, může se dobře snášet i s kočkami a jinými malými zvířaty.

Cena štěněte bedlingtonského teriéra

Cena za štěně Bedlingtonského teriéra s průkazem původu se v České republice pohybuje od 18 000 do 28 000 Kč.

A tyto kudrnaté pejsky už jistě znáte:

Bišonek: Přátelský a hravý společník 

_b1359a96-2caf-40b9-99c1-13c89019ba85

Bišonek je malé plemeno psa, které je známé svou přátelskou a hravou povahou. Tito psi jsou velmi společenští a dobře vycházejí s dětmi i s ostatními domácími mazlíčky.  Váha biškonka je 5-8kg, a tak se jedná o spíše malého pejska.

Bišonci jsou aktivní a rádi se zapojují do rodinných aktivit, ale zároveň jsou dostatečně klidní a nenároční na to, aby byli spokojeni i v bytě. Bišonek hnědý a bišonek černý jsou méně běžné varianty tohoto plemene, které si zachovávají stejné skvělé vlastnosti jako jejich bílí příbuzní. 

Dávejte si pozor na označení “mini bišonek” - takové plemeno neexistuje. Jedná se nejčastěji o štěňátka, která byla matce odebrána příliš brzy, nebo o špatně nakřížené křížence s bišonky. Toto označení najdete pouze u množíren a jejich překupníků, žádná chovatelská stanice by svým svěřencům záměrně nekazila zdraví! O co hůře, taková “mini štěňata” jsou velmi často nemocná a umírají ve velmi raném věku.

Boloňský psík: Inteligentní a oddaný 

boloňský psík

Boloňský psík je malé plemeno známé svou inteligencí a oddaností svým majitelům. Jsou to klidní a nenároční psi, kteří se dobře snášejí s dětmi a jsou vhodní pro život v bytě. 

Ruský boloňský psík je varianta tohoto plemene, která je známá svou robustní stavbou a silným zdravím. Barevný boloňský psík přitahuje pozornost svou pestrobarevnou srstí, která může zahrnovat různé odstíny od bílé po černou.

Boloňský psík povaha

Boloňský psík je malé plemeno, které pochází z Itálie a je známé svou bílou, hedvábnou a nadýchanou srstí. Toto plemeno je spíše domácí typ a je velmi úzce poután na lidi. K ostatním lidem je spíše nedůvěřivý, ale svou rodinu miluje.

Boloňský psík využití

Boloňský psík je schopný naučit se spoustu veselých kousků, pro které je velmi oblíbený hlavně u rodin s dětmi. Je rád ve společnosti své rodiny a pro svou milou a přátelskou povahu se používá v canisterapii. S ostatními zvířaty i s dětmi vychází velmi dobře a hodí se i pro začínajícího psovoda.

Boloňáčci mají rádi dlouhé procházky, ale nevyžadují je a jsou schopni se přizpůsobit tempu majitele. Toto plemeno můžeme často vidět po boku seniorů, kterým vyhovuje jeho mírná, společenská povaha a také snadná manipulace. Nejsou vhodní pro celoroční pobyt venku.

Boloňský psík srst

Péče o boloňského psíka není náročná, jelikož nelíná a srsti se zbavuje vyčesáváním. Doporučuje se každodenní vyčesávání, hlavně okolo 6. až 8. měsíce, kdy se štěňatům obměňuje srst.

Boloňský psík stříhání

Co se týče stříhání, boloňský psík nepotřebuje žádný složitý střih. Stačí jeho srst udržovat čistou, bez dredů a v takové délce, která je mu pohodlná. Na léto se nedoporučuje stříhat úplně na kůži, protože je jemná a mohlo by dojít k jejímu spálení od slunce.

 

Hrubosrstý foxteriér: Energetický a odvážný

drsnosrstý foxteriér

Hrubosrstý foxteriér je plemeno, které je známé svou energičností a odvahou. Drsnosrstí foxteriéři jsou velmi aktivní psi, kteří potřebují hodně pohybu a stimulace. Dobře se snášejí s dětmi a jsou vhodní pro aktivní rodiny, které si často užívají venkovní aktivity. Jejich hrubá srst vyžaduje pravidelnou péči, ale poskytuje jim ochranu před nepříznivým počasím, a připomíná tu kudrnatou.

 

Pudl: Inteligentní a všestranný 

pudli

Pudl je jedním z nejinteligentnějších plemen psů a je známý svou všestranností. 

Druhy pudlů

Pudl královský je největší variantou pudla a je vhodný pro ty, kteří hledají impozantního společníka. Královský pudl a střední pudl jsou skvělí pro rodiny, které hledají aktivního a inteligentního psa.

Trpasličí pudl a malý pudl jsou ideální pro ty, kteří preferují menší plemena. A pro ty, kteří hledají opravdu malinkého pejska, jsou tu toy pudli. Ti jsou jako stvoření pro život v bytě, a jsou vhodní i pro seniory nebo k dětem.

Pozor na označení “mini pudl” - takové plemeno neexistuje. Jedná se nejčastěji o štěňátka, která byla matce odebrána příliš brzy, nebo o špatně nakřížené křížence s bišonky. Toto označení najdete pouze u množíren a jejich překupníků, žádná chovatelská stanice by svým svěřencům záměrně nekazila zdraví! O co hůře, taková “mini štěňata” jsou velmi často nemocná a umírají ve velmi raném věku.

Adopce pudla

I pro začátečníky je možné doporučit pudla k adopci, najdete jej například zde na PESWEBu. Je to plemeno, které přilne ke svému člověku i ve vyšším věku, a snaží se mu ze všech sil vyhovět. Jeho výchova a výcvik jsou tedy zpravidla velmi snadné. 

Pudl střih

Pro pudli existují různé druhy střihů, ať už výstavní, nebo pro jeho pohodlí. Mezi nejznámější názvy střihů pro pudly patří: 

  • Lion Cut (lví střih nebo také standardní): Tento střih je tradiční a často se používá na výstavách. Charakterizuje ho oholená zadní část těla a nohy, zatímco hrudník, přední nohy a hlava zůstávají pokryty delší srstí.
  • Puppy Cut (štěněčí střih): Jedná se o jednoduchý, nízkoúdržbový střih, kde je srst pudla zkrácena na stejnou délku po celém těle.
  • Teddy Bear Cut (teddy střih): Tento střih dává pudlovi vzhled plyšového medvídka s rovnoměrně zkrácenou srstí na hlavě, těle a nohou.
  • Continental Cut (kontinentální střih): Velmi populární výstavní střih v Americe, kdy jsou určité části těla oholeny a na jiných místech zůstává srst dlouhá a upravená do působivých tvarů.
  • English Saddle Cut (střih anglický nebo sedlový): Podobný Continental Cutu, ale s mírně odlišným způsobem úpravy na zadních nohou.

Každý střih má své specifické výhody a je vhodný pro různé příležitosti a potřeby pudla. Mnoho majitelů nevýstavních pejsků volí střih teddy (“na medvídka”), protože je považovaný za nejroztomilejší.

 

Erdelteriér: Pracovitý a lovecký pes

_d4bf61cc-d914-4e54-a3b3-8923867ee23f

Erdelteriér je plemeno, které je známé svou pracovitostí a vynikajícími loveckými schopnostmi. Jsou to aktivní psi, kteří potřebují hodně pohybu a úkolů, aby byli spokojeni. Dobře se snášejí s dětmi a jsou vhodní pro rodiny, které jsou často venku a chtějí mít psa všude s sebou.

Bobtail: Přátelský a nepřehlédnutelný

bobtail

Bobtail, známý také jako anglický ovčák nebo staroanglický ovčák, je plemeno, které je milováno pro svou přátelskou povahu a nápadnou srst. Jsou to klidní a nenároční psi, kteří se dobře snášejí s dětmi a jsou vhodní pro rodiny, které hledají společníka s nízkou úrovní aktivity. Cena za štěně bobtaila se pohybuje od 20 do 30 tisíc Kč.

 

Závěr

Jak jsme se v našem putování světem kudrnatých psů dozvěděli, rozmanitost těchto plemen je ohromující. Od jemných vln po dredy, od sněhobílé po noční černou, kudrnatá srst těchto psů přichází v nekonečném spektru barev a textur. 

Někteří z nich jsou klidní a nenároční, zatímco jiní jsou energickými sportovci, rozenými pastevci nebo dokonalými hlídači domova. Mnoho kudrnatých plemen je také známých svou výbornou snášenlivostí s dětmi, což je činí ideálními rodinnými mazlíčky. Avšak nezapomínejme, že některá z těchto plemen mají silné lovecké instinkty, a proto je důležité zvážit jejich přirozené sklony při výběru psa pro vaši rodinu.

Ať už hledáte společníka pro klidné večery u krbu nebo aktivního parťáka pro dobrodružství v přírodě, mezi kudrnatými psy jistě najdete toho pravého.Doufáme, že tento článek vás inspiroval k objevování krásy a rozmanitosti kudrnatých psů a možná i k tomu, abyste přivítali jednoho z nich ve vaší rodině. Kudrnatí psi jsou skutečně víc než jen pudlové!

 

Zpět do obchodu