Heřmánek: zdravotní přínosy pro psy (hojení, žaludek, nachlazení)

Heřmánek je velmi jemná, ale účinná bylinka, vhodná i pro alergické pejsky a štěňátka.

Hodí se na obklady ran, kde desinfikuje a zklidňuje podráždění.

Při vnitřním užívání ulevuje od nevolnosti a nemocích žaludku, pomáhá proti nachlazení a kašli, léčí močové cesty a dásně, posiluje imunitu.

 

Heřmánek má široké využití nejen u lidí, ale i u pejsků. Jako podpůrná léčba se hodí na tyto problémy:

007-pets     Uklidňuje žaludek

015-bone     Mírní zánět plic

001-cardiogram-1     Podporuje imunitní systém

007-pets     Působí proti nachlazení, rýmě a psincovému kašli

015-bone     Pomáhá hojit rány (obklady)

001-cardiogram-1     Zmírňuje svědění i při alergiích (koupel)

 

pes který má na čumáčku květ heřmánku

Jak může heřmánek pomoci psovi?

  • Žaludeční nevolnost, křeče, průjem, zánět žaludku a střev: Heřmánek uklidňuje žaludek tím, že uvolňuje svalové napětí a pomáhá od křečí. Navíc mírní zánět sliznic, účinně tedy působí proti zánětu žaludku a střevní sliznice.

  • Nachlazení, rýma, psincový kašel: Heřmánek podporuje imunitní systém a působí proti infekcím dýchacích cest. Heřmánek můžete podávat psům jako čaj nebo jako sirup, který obsahuje heřmánek nebo jiné léčivé byliny, jako je jitrocel nebo echinacea2. Heřmánek také můžete nakapat do pelíšku psa nebo mu jej nastříkat do nosu, aby se uvolnila ucpaná nosní dutina2.

  • Podrážděná kůže, vyrážky, záněty, kvasinky, bakterie: Heřmánek má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, které pomáhají hojit rány, zmírňovat svědění a zklidnit podrážděnou kůži. Heřmánek můžete použít jako obklad, který přiložíte na postižené místo, nebo jako sprej, kterým postříkáte kůži psa. Heřmánek také můžete přidat do koupele nebo do šamponu pro psa.

  • Antispasmodický účinek - heřmánek uvolňuje křeče a bolesti v břiše, v žaludku, v žlučníku a v době hárání. Heřmánek také pomáhá při nadýmání, plynatosti, nevolnosti a zvracení.

  • Uklidňuje nervový systém a pomáhá při úzkostech, nervozitě, špatné náladě.

  • Zlepšuje kvalitu srsti, podporuje jejich růst a lesk a pomáhá při lupénce a seboroické dermatitidě.

  • Pomáhá při hemeroidech, zánětu konečníku a análních trhlinách.

  • Pomáhá při neuralgii, bolestech hlavy, migréně a bolestech zubů.

  • Pomáhá při zánětu močových cest, zástavě močení, kamenech v močovém měchýři a ledvinách.

  • Pomáhá při nedoslýchavosti, poruchách sluchu, zánětu středního ucha.

  • Pomáhá při únavě očí, zánětu spojivek, blefaritidě a jiných očních potížích.

dog and chamomile, diverse and colorful, soft lighting, high depth of field

Jaké složky obsahuje heřmánek?

  • silice: mají protizánětlivé, antibakteriální, antifungální, antialergické a hojivé účinky, pomáhají při kožních problémech, zánětech, alergiích, horečce a bolestech

  • hořčiny: podporují trávení, chuť k jídlu, tvorbu žluči a střevní peristaltiku, působí proti nadýmání a plynatosti

  • flavonové glykosidy: mají antioxidační, protizánětlivé, antispasmodické a diuretické účinky, posilují cévní stěny, snižují krevní tlak a cholesterol, pomáhají při srdečních a ledvinových potížích

  • éterické oleje: mají antiseptické, dezinfekční, protikřečové, uklidňující a protistresové účinky, pomáhají při nachlazení, kašli, rýmě, zánětech dýchacích cest, nervozitě a nespavost

  • rutin: má antioxidační, protizánětlivé, antialergické a antivirové účinky, posiluje cévní stěny, zlepšuje průtok krve, pomáhá při krvácení, otocích, artritidě a alergiích

  • kumarin: má antikoagulační, protizánětlivé, antispasmodické a sedativní účinky, ředí krev, snižuje krevní tlak, pomáhá při bolestech hlavy, migréně, svalových křečích a nespavosti

  • cholin: má antioxidační, protizánětlivé, neuroprotektivní a hepatoprotektivní účinky, podporuje funkci mozku, paměti, nervů, svalů a jater, pomáhá při demenci, epilepsii, depresi a otravách

  • hyperosid: má antioxidační, protizánětlivé, antialergické, antidiabetické a antikarcinogenní účinky, posiluje cévní stěny, snižuje krevní cukr, pomáhá při diabetu, astmatu, ekzémech a nádorech

Použití

1. Čaj na dýchací cesty:

Heřmánek můžete podávat psům jako čaj, který přidáte do jídla nebo do misky s vodou, případně mu jej můžete podat stříkačkou přímo do tlamy.

Do čaje pro psa můžete přidat také další léčivé byliny jako je jitrocel, echinacea, tymián, šalvěj nebo máta. Tyto byliny podporují imunitní systém, působí proti infekcím, uvolňují hleny a zmírňují kašel.

Čaj můžete podávat psům 2-3x denně, v závislosti na závažnosti příznaků.

 

2. Koupel pro podporu hojení kůže a srsti nebo pro relaxaci

Heřmánek má dobrý vliv na celý nervový systém a pomáhá při úzkostech a stresu.

Heřmánek můžete použít jako koupel, do které přidáte silný odvar z heřmánku nebo několik kapek esenciálního oleje. Koupel můžete také obohatit o další bylinky, které mají uklidňující účinky, jako je levandule nebo meduňka. Silný odvar z heřmánku připravíte zalitím 3 lžic květů 250ml horké vody a necháte louhovat 10-20 minut. Květy nemusíte z odvaru před koupelí cedit.

Koupel připravíte tak, že napustíte vanu teplou vodou a přidáte 2 hrnky odvaru z heřmánku nebo 10 kapek esenciálního oleje. Nechte psa v koupeli relaxovat 10 až 15 minut a poté jej osušte ručníkem.

 

3. Obklad na ránu pro podporu hojení

Připravte si silný odvar z heřmánku: zalijte 3 lžíce sušených květů heřmánku 250 ml horké vody a nechte je louhovat 15 minut pod pokličkou. Poté sceďte nálev a nech ho vychladnout.

Namočte do studeného nálevu čistý kus látky nebo gázy a vymačkejte ho, aby nebyl příliš mokrý. Přiložte obklad na ránu psa a připevněte jej elastickým obinadlem. Měňte obklad 2-3x denně a vždy používejte novou látku a čerstvý nálev. Pokračujte v léčbě, dokud se rána nezacelí. Pokud se rána zhorší, zanítí se nebo se objeví hnis, okamžitě vyhledejte veterináře.

 

Pokud chcete použít heřmánek v jiné formě, nebo si z něj vyrobit jinou formu, můžete použít:

Esenciální olej: Heřmánek můžete také použít jako esenciální olej, který má silné protizánětlivé, antibakteriální, antispasmodické a uklidňující účinky.

Esenciální olej můžete nakapat do pelíšku psa, do difuzéru nebo do aromalampy, aby se rozšířil do vzduchu a pomohl psu dýchat a relaxovat. Esenciální olej můžete také smíchat s nosným olejem, jako je kokosový nebo olivový, a masírovat psa po celém těle.

Esenciální olej používej opatrně a v malém množství, aby nedošlo k podráždění nebo alergické reakci.

chamomile tea and chamomile bath and dog, diverse and colorful, soft lighting, high depth of field

Zpět do obchodu